vrijdag 4 mei 2018

Eurovisieweek

Na dit weekend breekt de Eurovisieweek weer aan. Op dinsdag 8 mei en donderdag 10 mei vinden de twee halve finales plaats en op zaterdag 12 mei de finale. Er doen in totaal 43 landen mee. Rusland is weer van de partij, nadat ze vorig jaar moesten overslaan omdat de zangeres die het land zou vertegenwoordigen, Joelia Samojlova, Oekraïne niet in mocht, waar het festival vandaan kwam.

Dit jaar komt het festival uit Portugal, omdat dat land vorig jaar eindelijk na 49 deelnames had gewonnen. Portugal staat samen met Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk direct in de finale. In de eerste halve finale doen 19 landen mee en in de tweede 18. Van iedere halve finale gaan de 10 landen die het hoogste scoren door naar de finale op zaterdag 12 mei.

Wat gaan allemaal zoal te zien en te horen krijgen? Ik denk mede dat het komt omdat Portugal vorig jaar heeft gewonnen met een liedje gezongen in het Portugees, dat er dit jaar 13 landen zijn die in een andere taal zingen dan Engels, ongeveer een derde dus. Voorts is het muzikaal vrij breed, van keiharde hardrock tot opera, van goed in het gehoor liggende popliedjes tot oubollige Eurovisie-clichés. We gaan een kip gevangen in het lichaam van een volumineuze vrouw meemaken, ook zien we dat Catweazle wederom in onze tijd verzeild is geraakt. We zien wat oude bekenden terug, waaronder onze eigen Waylon, die zal constateren dat er meer landen zijn die een soortgelijk liedje als de zijne hebben afgevaardigd. Zangers met novelty contactlenzen, volledig uit plastic opgetrokken zangeressen, om één of andere reden veel middeleeuws aandoende kledij, ook roze haar is het dit jaar helemaal. Dansjes, wapperende haren en onverstaanbaar fonetisch gezongen Engels; kortom het Eurovisie Songfestival gaat weer een aanvang nemen.

Traditiegetrouw zal ik maandag en dinsdag de deelnemende liedjes van de eerste halve finale ter leering ende vermaeck doornemen, en woensdag en donderdag die van de tweede. Zaterdag laat ik nog even m'n licht schijnen over de 6 landen die al direct in de finale staan, en dan is het allemaal al weer voorbij. Maar nu kijken we er nog lekker tegen aan. Ik wens iedereen een heel fijne Eurovisieweek en voor alle deelnemers heel veel succes en plezier!

Voor hen die er niets aan vinden; troost je het zijn maar drie avonden. Voetbalkampioenschappen duren een hele maand!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten