woensdag 9 mei 2018

Eurovisie Songfestival 2018 tweede halve finale deel 1

Gisteren hebben Albanië, Bulgarije, Cyprus, Estland, Finland, Ierland, Israël, Litouwen, Oostenrijk en Tsjechië zich gekwalificeerd voor de finale van het Eurovisie Songfestival aanstaande zaterdag. Morgen gaan nog eens 18 landen de strijd aan met elkaar, waarvan ook de 10 landen met het hoogste aantal punten doorstromen naar zaterdag. Dit zijn de eerste 9:

Noorwegen
That's How You Write A Song - Alexander Rybak
Als je ooit het songfestival hebt gewonnen met het hoogste aantal punten ooit volgens de puntentelling die 40 jaar dienst heeft gedaan op het festival, moet je dan nog een keer meedoen? Voor Alexander is dat een volmondig 'ja'. In 2009 won hij met 387 punten het songfestival met zijn liedje "Fairytale". Alexander is geboren in Wit Rusland en is nu 31 jaar. Hier is hij een beetje uit het zicht verdwenen, maar in Scandinavië, Wit Rusland en Rusland is hij ongekend populair en duikt in allerlei tv-shows regelmatig op. Met deze vrolijke inzending zal hij zeker doorgaan naar de finale, maar een 'Johnny Logannetje' zit er volgens mij niet in.

Roemenië
Goodbye - Humans
De groep Humans is in 2017 opgericht en kwamen begin dit jaar als winnaars uit de bus van de Roemeense voorronde voor het songfestival. De eerste anderhalve minuut is het een wat saai nummer waarin zangeres Cristina Caramarcu niet zo heel toonvast is, en dan brandt het los in een rocknummer voor de rest van de drie minuten. Ik ben bang dat het meteen al goodbye is voor Roemenië.

Servië
Nova Deca - Sanja Ilić & Balkanika
Catweazle is weer in onze tijd belandt, en heeft zich aangesloten als fluitist bij de groep Balkanika van Sanja Ilić die in 1998 is opgericht. De 66 jarige Sanja is al van z'n twaalfde bezig in de muziek, en was componist van het liedje "Halo Halo" wat de Joegoslavische inzending was in 1982. In dit lied vol met etnische klanken en huilerige, klagerige stemmen, wordt gezongen over de nieuwe kinderen die een betere wereld voor ons gaan creëren.

San Marino
Who Are We - Jessika Muscat & Jenifer Brening
Jessika komt uit Malta en Jenifer uit Duitsland, samen hebben ze hun krachten gebundeld om San Marino te vertegenwoordigen. Jessika heeft vanaf 2009 al acht keer tevergeefs meegedaan aan de voorrondes op Malta, en Jenifer heeft niet zo heel succesvolle pogingen gewaagd op tv talentenjachten in haar eigen land. Ze brengen een Eurovisie-cliché nummer waarin de rap van Jenifer eerder storend dan aanvullend is.

Denemarken
Higher Ground - Rasmussen
Rasmussen is de leadzanger van een coverband die jaren 80 muziek brengt, daarnaast heeft hij ook in musicals gestaan als "West Side Story" en "Les Misérables". Samen met zijn vier backing vocalisten zien ze er uit als figuranten die van de "Lord Of The Rings" set zijn afgelopen, maar wat een fijn nummer brengen ze met "Higher Ground". Die mogen wat mij betreft zaterdag nog es waar ze in de top 10 zullen eindigen.

Rusland
I Won't Break - Joelia Samojlova
Vorig jaar was Joelia al geselecteerd om voor Rusland naar het songfestival te gaan, maar ze mocht het land waar het gehouden werd, Oekraïne, niet in, omdat ze had opgetreden op het door Rusland geannexeerde Krim. Rusland zag af van deelname, maar dit jaar doen ze weer mee en mag Joelia alsnog. Ze komt met een heel vlak nummer dat niet opvalt en niet raakt. Bovendien heb ik haar heel vals horen zingen. Als dat maar goed gaat.

Moldavië
My Lucky Day - DoReDos
DoReDos is een trio die in 2011 zijn begonnen. In 2015 en 2016 namen ze al deel aan de Moldavische preselectie maar werden respectievelijk zesde en vierde. Maar dit jaar mogen ze, en dat zullen we weten. We worden zo'n 20 jaar teruggeworpen in de tijd met een etnisch klinkend dance nummer zoals er in het verleden talloze zijn geweest, het lijkt ook op van alles, en tegelijkertijd kun je niet stil blijven zitten want het klinkt gewoon heel vrolijk. Bij de nationale finale deden ze er een heel statisch dansje bij in een soort John Lanting setting met deuren waarachter steeds mensen verdwenen en weer tevoorschijn kwamen. En tóch gaat het door.

Nederland
Outlaw In 'Em - Waylon
Van de vijf liedjes die Waylon van zijn nieuwe cd zong en waarvan hij er zelf één had uitgezocht om aan het songfestival mee te doen, vond ik zijn uiteindelijke keuze ook de juiste. Een lekker stevig nummer met een metaforische tekst. Het nummer moest nog wel worden ingekort naar de toegestane drie minuten, maar bleef daarna gewoon overeind. Waylon is niet de enige met een rocknummer op dit festival, dus valt wat dat betreft minder op dan dan eerder gedacht, maar ik heb er goede hoop op dat hij zaterdag nog een keer mag. Of hij zijn tweede plaats uit 2014 zal kunnen overtreffen of evenaren is weer een ander verhaal.

Australië
We Got Love - Jessica Mauboy
Nadat de 28 jarige Jessica in 2006 tweede werd in "Australian Idol" is ze uitgegroeid tot één van de meest populaire artiesten van Australië. Ze heeft 4 albums gemaakt en 35 hits op haar naam staan. Daarnaast acteert ze ook in films en op tv.  Haar Eurovisie bijdrage staat als een huis het is een opzwepend nummer wat ze met haar geweldige stem vol power zingt. Toppertje.

Morgen de andere negen deelnemers aan de tweede halve finale.

Denemarken: Rasmussen

Australië: Jessica Mauboy

Servië: Sanja Ilić & Balkanika


Geen opmerkingen:

Een reactie posten