maandag 3 september 2018

Er is een lied dat komt en dat gaat

Sinds 31 oktober vorig jaar wist ik dat het er aan zat te komen. Middels een crowdfunding zou er worden gewerkt aan het uitbrengen van een cd-box met alle liedjes uit de tv-serie 'Kunt U Mij De Weg Naar Hamelen Vertellen Meneer'. Omdat ik in 2014 had meegedaan aan zo'n zelfde actie voor het uitbrengen van een cd box van de voorloper van 'Hamelen'Oebele, werd met mijn goedvinden mijn destijds ingelegde geld weer opnieuw ingezet voor deze actie om dit culturele erfgoed te bewaren.

Het hele jaar werden wij als sponsors op de hoogte gehouden van de stand van zaken. Was er in den beginne sprake van een 5 cdbox, uiteindelijk werd er in diverse archieven zoveel materiaal gevonden dat het uiteindelijk een 6 cdbox is geworden met maar liefst 173 liedjes en muziekjes uit de serie. Destijds zijn er van de serie 3 langspeelplaten uitgekomen die eind jaren 90 op een dubbel cd zijn verschenen. In 2004 kwam er een boxje uit met 100 liedjes uit de serie. Beiden zijn niet meer verkrijgbaar. Daarbij komt het feit dat vanwege de beschikbare ruimte op de lp's en cd's vaak ingekorte versies van die liedjes staan, wat nu met deze nieuwe uitgave zal worden herzien waarin de complete versies zijn opgenomen. En nu is er dan een releasedatum: 9 december aanstaande!

Hamelen, wat was dat ook al weer? Voor mensen van mijn generatie een begrip, maar toch even een korte uitleg. De serie liep van 1972 tot 1976 en telde 45 afleveringen. Hoofdrollen waren weggelegd voor Rob de Nijs, Loeki Knol, Ab Hofstee en Martin Brozius. Het verhaal is gebaseerd op het sprookje 'De Rattenvanger Van Hamelen', en gaat over deze volwassenen die samen met de kinderen van Hamelen door de rattenvanger de stad worden uitgeblazen. Ze gaan de berg Kei in en het verhaal begint waarin de groep in een wereld terecht komt die door hele bijzondere bewoners wordt bevolkt. Met namen als Koningin Machteld de Morsige, Prins Tor van Sombrië, Waternix Assia van Karnagel en Looie Det van Kalkedot, kun je best stellen dat het onze Harry Potter-wereld van die tijd was. Talloze gastacteurs vertolkte er een rol in, o.v.a. Leen Jongewaard, Andrea Domburg, Hetty Blok, Wieteke van Dort en ook de onlangs overleden John Lanting had er een belangrijke sleutelrol in.

En dan natuurlijk die heerlijke liedjes. Er zijn geen andere liedjes die mij al in de eerste paar seconden meteen terugbrengen naar mijn jeugd dan de liedjes van 'Hamelen' en 'Oebele'. Dat komt omdat de muziek van Joop Stokkermans die tijd meteen vat, en de meer dan prachtige teksten van Harrie Geelen doen de rest. Het zijn geen kinder-kinderliedjes, Harrie heeft altijd de stelregel gehad nooit op hurkniveau voor kinderen te schrijven. Het zijn mooie bloemrijke teksten, spitsvondig, met humor, melancholie en bijzonder gebruik van de Nederlandse taal in optima forma. Voor mij persoonlijk telt ook mee dat de kinderen van het Kinderkoor Henk van der Velde, die de kinderen van Hamelen spelen, zingen zoals kinderen in die tijd zongen. Ze waren de laatsten, kort erna, in de jaren 80, werden we geconfronteerd met de Kinderen Voor Kinderen-manier van zingen met de bekakte tot 'j' verbasterde 'r'. 'Vejbastejde' op z'n kinderenvoorkinderens.

Nodeloos te zeggen dat ik al meer dan een jaar enorm naar deze release uitkijk. December will be magic again.


4 opmerkingen:

  1. Hallo Aidan. Ik heb de cd box inmiddels binnen, en ik keek er als een klein kind naar uit: wat een enorme muzikale rijkdom heb ik nu aan mijn muziekcollectie toegevoegd!

    Hoe meer ik in de nalatenschap van Joop Stokkermans' muziek duik, hoe meer ik er zelf inspiratie door krijg. Werkelijk alle genres van de jaren zeventig zijn in zijn muziek vertegenwoordigd, ik verbaasde me op een positieve manier dat er in de Hamelen-box ook enkele regelrechte rockers aanwezig blijken te zijn zoals "Het spook met spikkeltjes"!

    Misschien leuk om te vermelden: ik ben van plan covers plaatsen op Youtube, die ik zelf zing, van "Er is een lied dat komt en dat gaat" en van "Gejaagd door de wind"...wellicht dat deze unieke muziek zo een nieuwe generatie bereikt. Bij mijn zoon is dat inmiddels gelukt: ik heb veel liedjes van de laatste zes afleveringen regelmatig vroeger als slaapliedjes voor hem gezongen.

    Is het goed als ik er tegen die tijd hier links van plaats?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat leuk dat je zo enthousiast bent over de mooie muziek van Joop en de prachtige teksten van Harrie, het zijn echt pareltjes. Je kun gerust links plaatsen naar jouw YouTube filmpjes hoor. Succes ermee en veel plezier.

      Verwijderen
  2. Oh MY G!! Ik wist helemaal niet van het bestaan af, en ben deze cd ook nooit tegengekomen. Ik dacht dat ik al compleet was met de 4 cd box die een aantal jaar geleden uitgekomen was... Is deze complete box nog ergens te koop???

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Helaas....dit bericht staat op de Facebookpagina van Hamelen: Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, mijnheer?
      22ohtt SphonsoojullriSreda ·
      Met plezier maar ook een beetje verdrietig kunnen we mededelen dat de cdbox niet meer verkrijgbaar is.
      Het doek is nu echt gevallen . Het voelt voor mij als een beetje afscheid nemen.
      De Oebele box is nog wel verkrijgbaar.
      Oebele.net
      Dank je wel allemaal voor dit mooie Hamelen project die we met elkaar voor elkaar hebben gekregen.

      Verwijderen