vrijdag 7 september 2018

Mijn strijd

Sinds ik zo'n twee en en half jaar geleden voor het laatst mijn boekenafdeling, zoals ik vond dat ik moest doen, keurig netjes had achter gelaten na het faillissement, ben ik vanzelfsprekend niet meer zo heel erg op de hoogte van wat er precies speelt op boekengebied. Ik krijg natuurlijk wel wat mee, maar het is anders als je er met je neus bovenop staat en de boeken daadwerkelijk door je handen gaan.

Nu ik vernam dat er een Nederlandse wetenschappelijke editie is uitgekomen van het in 1925 uitgegeven boek "Mein Kampf" van Adolf Hitler moest ik denken aan het jaar 1989 toen het boek "De Duivelsverzen" van Salman Rushdie verscheen. Ik werkte destijds bij V&D in de vestiging Rijswijk. Wij hadden het boek ook, maar in de slipstream van de controverse die dit boek veroorzaakte onder fundamentalistische moslims en de daarop volgende fatwa die over Salman werd uitgesproken door Ayatollah Khomeini, kwam er ook op ons hoofdkantoor een dreigtelefoontje binnen en werden wij gesommeerd de boeken in het magazijn te leggen.

Het dreigtelefoontje bleek later door studenten te zijn gedaan (lachen man), en ook de fatwa werd een maand nadat deze was uitgesproken door 48 van de 49 landen van de Islamitische Conferentie verworpen. In Iran werd de fatwa uiteindelijk in 1998 ingetrokken. De roman is nog steeds in alle islamitische landen, India en Zuid-Afrika verboden. Tijdens de demonstraties tegen het boek zijn er verschillende doden gevallen, en de Japanse vertaler van het boek werd in 1991 vermoord. In 1993 werd de Noorse uitgever verwond bij een aanslag. Salman zelf heeft geruime tijd ondergedoken gezeten. Het boek kwam uiteindelijk gewoon weer in de verkoop en steeds als het weer binnen kwam, jaren erna in een goedkope editie, moest ik weer denken aan de commotie die er was in 1989.

Nu is dus "Mein Kampf" onder de titel "Mijn Strijd" uitgekomen. Na de oorlog was dit boek taboe, en toen een uitgever in 1974 het wilde gaan heruitgeven, werd de voorraad in beslag genomen en kreeg deze een boete van 2000 gulden. Heden ten dage wordt "Mein Kampf" verspreid via internet. De Nederlandse versie is er een met uitgebreide noten en een inleiding voor elk hoofdstuk. Adolf beschreef in het boek wat er volgens hem sinds de Eerste Wereldoorlog was misgegaan in Duitsland en hoe hij dat zou aanpakken. Al ruim voor 1933 beschreef hij zijn plannen voor een wereldoorlog en de vervolging van Joden. Als je de blik naar nu verschuift durf je niet te denken over wat sommige politici wereldwijd nu zeggen wat ze willen en denken hoe dat te bereiken. Wees gewaarschuwd zou ik zeggen, het kan zomaar waarheid worden.

Ophef over de verschijning van "Mijn Strijd" is er niet of nauwelijks, zoals gezegd het is al jaren op internet te lezen. Het is denk ik een kwestie van tijd dat Albert Verlinde, Hans Cornelissen of Joop van den Ende komen met "Mijn Strijd-De Musical".








Geen opmerkingen:

Een reactie posten