donderdag 20 september 2018

Uit de (poppen)kast

Wat voor sommigen óf al duidelijk, óf helemaal niet belangrijk was is door Mark Saltzman, de schrijver van de verhaaltjes van Bert en Ernie in Sesamstraat sinds 1984, medegedeeld; Bert en Ernie zijn een setje. Althans in zíjn beleving, want zo zegt hij: 'Zonder er echt een bedoeling bij te hebben, maakte ik van Bert en Ernie een stel toen ik hun scènes schreef'. Hij deed inspiratie op uit zijn eigen relatie met zijn man Arnie.

Nu zal zo'n bekendmaking in Nederland, op een enkeling na, als niet zo schokkend worden ervaren, want vaak hebben zij die er aanstoot aan zouden kunnen nemen door goddelijk gebod geen tv, dus kennen ze het niet. Zelf heb ik er nooit zo bij stil gestaan, het zijn poppen in een kinderprogramma, bovendien was ik van mening dat het pedagogisch was aangepakt en kleuters zich met Ernie kunnen identificeren, en dat Bert voor de autoriteit, de corrigerende stond, maar wie ben ik?

Drie, twee, één.... en jawel hoor, nog geen dag later haastten de makers van Sesamstraat zich om wat Mark had gezegd ten stelligste te ontkrachten. 'Bert en Ernie zijn beste vrienden'. Maar Mark heeft enkel gezegd dat hij de relatie van de poppen zo zag omdat het voor hem op die manier makkelijker was om verhaaltjes te verzinnen.

Amerika is nogal spastisch met alles, daar werd een scène waarin Ernie die bang was in het donker en bij Bert in bed kruipt, die er dan meteen uitvalt, niet uitgezonden. In Nederland wel. Ik denk dat de makers, met de hysterische publieke reacties op de Nike-reclame nog vers in het geheugen, een boycot vrezen of dat er Bert en Ernie-poppen verbrandingen plaats gaan vinden. Heeft Donald Trump er trouwens al over getweet?



Geen opmerkingen:

Een reactie posten