maandag 24 september 2018

In Memoriam: Sjoukje Hooymaayer

Mensen van mijn generatie zijn met Sjoukje Hooymaayer opgegroeid, of liever gezegd met haar alterego Dokter Lydie van der Ploeg, de rol die ze 212 afleveringen lang vanaf 1981 tot 1993 speelde in de zeer succesvolle tv-serie "Zeg 'ns Aaa". Het gezin van der Ploeg en de Dobbelstenen kwamen op zo'n manier de huiskamer binnen dat je je als kijker onderdeel voelde van die families. Je zat bij ze in de keuken, de huiskamer of de spreekkamer.

Na "Zeg 'ns Aaa" nam ze in 1994 de rol van Trudy Labij over in de serie "Zonder Ernst" en speelde daarin Jet Valkenburg. Ik vind dat één van de leukste Nederlandse series ooit met een geweldige cast en heerlijke karakters en dialogen. Helaas is deze serie nooit op DVD verschenen. Ik ga het maar weer niet hebben over hoe onzorgvuldig we in ons land met het culturele erfgoed omgaan, maar jammer is het wel.

Zoals zoveel actrices van haar lichting was ze in eerste instantie een theateractrice, ze studeerde in 1965 af en was vanaf dat jaar tot 1980 verbonden aan Toneelgroep Theater. Vanaf 1982 werkte ze als freelance actrice. Ze heeft in haar carrière een grote verscheidenheid aan rollen gespeeld op toneel en voor tv. Modern en klassiek toneel, komedie en drama. Maar pas toen ze in "Zeg 'ns Aaa" ging spelen kreeg ze bekendheid bij het grote publiek. Dat vond ze zelf niet verrassend, ze constateerde heel nuchter dat er naar tv nu eenmaal meer mensen kijken dan dat er naar het theater gaan. Zeker begin jaren 80 toen er nog maar twee Nederlandse zenders waren.

Op tv speelde ze haar laatste rol in de serie "Dokter Tinus" waarin ze in een terugkerende gastrol de moeder van het titelpersonage vertolkte. Hans Cornelissen, die in "Zeg 'ns Aaa" haar zoon speelde en een succesvol theaterproducent is, vroeg haar of ze de rol van Mrs. Higgins in de productie "My Fair Lady" op zich wilde nemen. Dat wilde ze en het betekende dat ze na 12 jaar weer in het theater te zien was. Tijdens deze productie kwam in april dit jaar naar voren dat Sjoukje ziek was, ze had eierstokkanker.

Sjoukje koos ervoor om niet behandeld te worden. 'Het is sloopwerk, die behandeling, en dan is het nog maar afwachten of het enig effect zou hebben. Dit gaan we niet doen'. Ze wilde absoluut weer het toneel op en in mei stond ze nog een aantal keer met "My Fair Lady" in Carré waar ze op een waardige, bij haar passende manier afscheid nam van haar geliefde theater en publiek.

Sjoukje, de charmante en altijd wat chique dame verwoordde heel goed waarom het haar keus was om op deze manier afscheid te nemen van het leven in een prachtig interview in de Volkskrant. 19 september is ze overleden, na de laatste maanden van haar leven intens genoten te hebben van de dingen die er zijn, zo is ze met haar kinderen op vakantie geweest naar Italië. Sjoukje is 78 jaar geworden. Om met haar woorden te eindigen:

'Ik heb alles gedaan, heb alles gezien. Ik ben een dankbaar mens, 
echt waar. Ik heb een prachtige carrière gehad. Ik heb ik weet niet hoeveel 
mensen iets moois mogen geven. Wat moet ik nog meer willen?'



Geen opmerkingen:

Een reactie posten