zondag 2 september 2018

Week 35 2018; Wat een week

Nederland staat dan eindelijk op nummer één van de wereld. Waarmee? Wij blijken de onbetwiste marktleider te zijn in de export van synthetische drugs. Vorig jaar werd er voor zo'n 20 miljard euro aan straatwaarde geproduceerd. Alleen jammer dat het illegaal is en het geld dus omgaat in het criminele circuit, anders zou het jaarlijkse cadeautje van 2 miljard euro voor de multinationals d.m.v. het afschaffen van de dividendbelasting makkelijk te betalen zijn.

Na het overlijden van senator John McCain, is de verklaring van het Witte Huis waarin de heldendaden van deze oorlogsveteraan werden benoemd door Donald Trump tegengehouden. Dat is natuurlijk meer dan erg, maar niet verrassend. Van een narcistische megalomane man met zeer lange tenen als Donald, die te pas maar vaker te onpas geen kans voorbij laat gaan om zichzelf te roemen verwacht je eigenlijk ook niets anders. Het illustreert zijn kleinzieligheid maar weer eens.

Het dementerende oudje paus Franciscus vindt dat het nodig kan zijn om als een kind 'verontrustende' eigenschappen begint te vertonen, waarmee hij homoseksualiteit bedoeld, psychiatrische hulp in te schakelen. Verder dan vergiffenis vragen voor het kindermisbruik binnen de kerk gaat hij niet. Het kindermisbruik waarvan hij op de hoogte was, maar zoals gebruikelijk in die kringen het in de doofpot hield en pas reageerde toen er zaken naar buiten kwamen. Over 'verontrustende' eigenschappen gesproken.

In een dierenpark vlakbij Tokio welke in januari is gesloten ontdekte een dierenwelzijnsorganisatie afgelopen week dat er nog dieren zijn achtergebleven. Een dolfijn, 46 pinguïns en honderden vissen zijn nog in het park, Ze worden gevoerd maar volgens de organisatie zijn de omstandigheden slecht. Veel Japanners roepen via sociale media andere parken op om de dieren over te nemen.

In Krimpen aan den IJssel is in de nacht van woensdag op donderdag een jongen van 11 jaar betrapt achter het stuur van een sportauto. De auto was niet verzekerd, de APK was al verlopen in 2007, het spreekt dus voor zich dat de bijrijder en eigenaar van de auto een proces-verbaal krijgt. Ook met de moeder is een gesprek gevoerd en vanzelfsprekend is er een zorgmelding gemaakt. Een kind van 11 hoort 's nachts in bed te liggen, zeker op een schoolnight.

Zelf heb ik er geen last van, maar er zijn veel mensen die dagen, zo niet weken van slag zijn als de klok in het laatste weekend van maart een uur voorruit gaat. De zomertijd. Er is een Europese enquête gehouden en de meerderheid van de reageerders wil er vanaf, 80 procent maar liefst. En hoewel ze moeite hebben met de zomertijd, willen ze dat juist die tijd de permanente tijd wordt. De standaardtijd die vanaf eind oktober weer geldt komt dan te vervallen. Ik vind het allemaal best. De Europese Commissie gaat een voorstel doen om dit te bewerkstelligen.

'We got him', dat was de algehele teneur toen Jos Brech in Spanje werd opgepakt. Twintig jaar na zijn afschuwelijke misdrijf, het misbruik en de moord op de toen 11 jarige Nicky, kon hij toch nog worden opgespoord. Alsof ik zelf geen nieuws tot me neem, zag ik in de dagen vooraf dat de zoektocht naar Jos veelvuldig werd gedeeld op diverse social media kanalen. De reacties daarop logen er niet om. Straffen die men in de 16e eeuw al te barbaars vond werden tot in detail beschreven. Ik geloof in de democratische rechtsstaat die we (gelukkig) zijn en dat de man berecht zal worden. Mijn gedachten gingen vooral uit naar de familie van Nicky, die zeiden opgelucht te zijn dat er eindelijk een dader is gevonden. Tegelijkertijd worden zij weer heel erg met het allerergste wat hen is overkomen geconfronteerd, met alle media aandacht die daar in deze tijd onlosmakelijk aan verbonden is.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten