zaterdag 9 maart 2019

Arcade

Enige tijd geleden werd bekend gemaakt dat Duncan Laurence ons land zou gaan vertegenwoordigen op het aanstaande Eurovisie Songfestival. Ik had nog nooit van hem gehoord, ben niet gaan googelen, maar heb gewoon afgewacht wanneer het lied bekend gemaakt zou worden. Om één of andere voor niemand duidelijke reden is sinds de voorrondes zijn afgeschaft "De Wereld Draait Door" het aangewezen programma waar dat wordt onthuld. Presentator Matthijs van Nieuwkerk heeft helemaal niets met het Eurovisie Songfestival en laat dat ook merken, door steevast blind voor Nederland te zijn en alle andere inzendingen bij voorbaat al niets te vinden. Een beetje de voetbal-approach waarbij men uitsluitend voor het eigen land of de eigen club is.

Die bekendmaking in dat programma is niet altijd goed aangepakt. Men liet soms een half afgemaakt liedje horen, van 'zo zal het ongeveer gaan klinken', en dan wist je eigenlijk nog niets, behalve dat het vast niets zou worden. Aan de andere kant was de uiteindelijke uitvoering dan zo verrassend dat er soms wel eens een tweede plaats werd behaald in de finale (2014 Common Linnets). Dit jaar werd het slimmer aangepakt. Er was een videoclip gemaakt, iets wat bij andere landen die ook geen voorronde kennen al wat langer gebruikelijk is.

Duncan zingt "Arcade", een wonderschoon lied met een geweldige melodie in een stilistische video. Daarnaast is het ook een zeer aimabel jongmens zo bleek aan de tafel met Matthijs. De vocalen zijn niet eenvoudig en ik was benieuwd hoe hij live zou klinken. Daarop hoefde ik niet lang te wachten. De dag na de video kwam Duncan wederom naar "De Wereld Draait Door" om het lied, zoals hij zei, in een speciale versie te laten horen met strijkers en piano. Het was verstandig om ons eerst kennis te laten maken met de clip. Deze soort van unplugged versie was minder aansprekend. Als Duncan zijn zenuwtjes in bedwang houdt is zijn stem weergaloos, en met de muziek als in de video eronder, zoals het op het festival gebracht zal gaan worden, ben ik voor het eerst sinds 1993 ervan overtuigd dat Nederland het festival wel eens zou kunnen gaan winnen.

Ik heb al wat voorbij horen komen en er zit heel veel dertien in een dozijn bij, maar ook hele leuke uitschieters en hier en daar een regelrechte misser en dan moeten er nog een aantal landen hun inzending bekend gaan maken. Nederland en dus Duncan Laurence en zijn "Arcade" hoort zeker bij de uitschieters, en zoals gezegd zelfs een mogelijke winnaar. Het Eurovisie Songfestival, ik heb er weer zin an!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten