dinsdag 19 maart 2019

The favourite

Omdat vriendin Talitha en ik beiden een verlenging van onze werkzaamheden tegemoet kunnen zien vonden we dat we dat moesten vieren met een hapje eten en een film. De film werd "The Favourite" over het wel en wee aan het hof van Queen Anne. 

Queen Anne was van 1702 tot 1714 koningin van Engeland en Schotland en de laatste zeven jaar van Groot BrittanniĆ«. Zij was vrij ziekelijk en stierf al op 49 jarige leeftijd. De film "The Favourite" gaat over Queen Anne en haar innige vriendschap met Sarah Churchill (ja, een voorouder van Winston) die op de proef wordt gesteld als het nichtje van Sarah, de aan de bedelstaf geraakte Abigail ook ten paleize verschijnt. Ze strijden om de favoriet van de enigszins getroebleerde Queen Anne te worden. Een hevige strijd die in de film met enige humor wordt verbeeld.

De film is los gebaseerd op de echte gebeurtenissen aan het hof van Queen Anne. De rivaliteit tussen de nichtjes om de gunst van de koningin berust op waarheid. De man van de koningin, Prins George, die voor een groot deel van die periode nog leefde, daarover wordt met geen woord gerept. Het is een kostuumfilm, maar dan net even op een andere manier dan gebruikelijk, naast humor wordt er zo nu en dan taal gebezigd die nog niet bestond in de vocabulaire van die tijd.  De film heeft talloze prijzen gewonnen waaronder een Oscar voor Olivia Colman die de rol van Queen Anne speelt en daarvoor zestien kilo was aangekomen. Rachel Weisz (Sarah) en Emma Stone (Abigail) en de film zelf waren genomineerd voor een Oscar. 

Het hapje eten erna was bij Loetje. Ik had gereserveerd onder mijn alias Aidan Beaverhausen, want bij Loetje eet je in het schemerdonker met gelijkgestemde aliassen biefstukken die zwemmen in de jus waarbij het vet langs de kin druipt en je bij iedere hap je aderen meer voelt dichtslibben. En dat mag, zo hooguit twee keer per jaar. 

Film en restaurant zijn beide aan te raden.

Abigail, Queen Anne en Sarah.

Emma Stone, Olivia Colman en Rachel Weisz.

Biefstuk bij Loetje.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten