vrijdag 15 maart 2019

De Vraag

Soms schiet me iets in gedachten van lang geleden en ben ik er met terugwerkende kracht (weer) verbaasd over. Toen ik mijn achttiende verjaardag vierde kreeg ik van mijn ouders een aantal rijlessen cadeau. Zulks hoorde nu eenmaal bij de opvoeding. Lang verhaal kort, ik heb vier keer afgereden en ben evenzovele keren gezakt. Ik had het examen voor een vijfde keer aangevraagd en betaald, maar heb een dag van te voren afgezegd en het geld gelaten. Dit geeft meteen aan waarom ik nooit rijk zal worden, mijn welzijn vind ik belangrijker dan geld, en ik kan nu eenmaal niet goed presteren onder druk, ook al kon ik best goed rijden.

Een paar jaar later kwam ik in de warme familie van mijn eerste verloofde terecht en daar heerste de opvatting dat een mens zonder rijbewijs geen compleet mens is. Dus heb ik op een gegeven moment een rijschool gebeld, ik weet niet meer welke, om rijlessen te gaan nemen. En toen kwam De Vraag van de dame aan de andere kant: "De rijinstructeur is een donkere jongen, heb je daar bezwaar tegen?" Ik weet nog dat ik dat toen al een rare vraag vond, en heb 'nee' geantwoord. Wederom lang verhaal kort, ik mocht voor de eerste keer (eigenlijk vijfde keer) afrijden bij mevrouw Zuur, waarbij niemand mij heeft gevraagd of ik bezwaar had tegen een vrouw als examinator. Ik zag in haar naam al een omen dat het ook deze keer niet goed zou komen. Tel daar een defecte kilometerteller bij op, deze gaf 10 kilometer lager aan dan ik werkelijk reed, en ik ging het examen in met de gedachte dat ik ook deze keer zou zakken. Echter ik was geslaagd. Met vlag en wimpel. Oké dat laatste verzin ik erbij. Hij was dus een goede rijinstructeur die een met faalangst behepte leerling voldoende had klaargestoomd om het examen met goed gevolg af te sluiten.

Om weer even terug te komen op De Vraag, wij schrijven het jaar des Heren 1988, was dat in die dagen een gewone vraag? En wat heeft de rijschool doen bewegen die vraag te stellen? Vervelende ervaringen? Dat de instructeur (ik weet zijn naam niet meer) bij een leerling aankwam en dat die vol afgrijzen weigerde les te nemen bij een donker persoon? Zouden ze ook gevraagd hebben of de toekomstige leerling bezwaar zou hebben bij een vrouw als instructeur, of een Marokkaan, een Jood, een homoseksueel, een lesbienne, een vegetariër, een vijftigplusser? Het gaat er volgens mij om dat er goed wordt lesgegeven.

Wij zijn nu ruim dertig jaar verder en in het nieuws was een tijdje terug dat werkgevers specifiek kunnen vragen aan uitzendbureaus om een blonde blanke heteroseksuele jongen van achttien jaar met blauwe ogen, een goed gebit en de ideale BMI. Ja ik chargeer hier, maar de werkgevers gaven aan dat ze geen allochtonen, soms zelfs gespecificeerd, wilden als uitzendkracht en sommige, niet alle, uitzendbureaus gingen daar in mee. Bij mijn weten mag er niet gediscrimineerd worden op afkomst, uiterlijk, geaardheid, sexe en leeftijd. Dat het natuurlijk wel wordt gedaan geeft het onderzoek aan wat dit aan het licht heeft gebracht, en ook ik heb ervaren dat ik als oudere om mijn leeftijd ben afgewezen. Ik ben vrij nuchter en haal m'n schouders er over op, graag of niet, maar het hoort natuurlijk niet.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten