vrijdag 29 maart 2019

Het lied gaat door

Op 26 februari 1969 werd in het Circustheater in Scheveningen het Nationaal Songfestival gehouden. Er deden niet de minste artiesten aan mee, o.a. Rob de Nijs, Patricia Paay en Anneke Grönloh streden voor de eerste plaats om ons land in Madrid te mogen vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival. De grootste troef leek in handen van Conny Vink die met haar lied "De Toeteraar" de weg volgde die het festival een paar jaar eerder was ingeslagen, met vrolijke hoempapa-achtige liedjes die goed scoorden. Een jaar eerder behaalde de beroemde Cliff Richard met zo'n soort lied, "Congratulations", niet alleen een tweede plaats op het Eurovisie Songfestival, hij had er tevens een megahit mee. Conny moest echter genoegen nemen met een tweede plaats, met één punt verschil won de toen nog niet zo bekende Lenny Kuhr het Nationaal Songfestival met het door haarzelf en David Hartsema geschreven lied "De Troubadour".

Op 29 maart van dat jaar (vandaag dus precies vijftig jaar geleden) zong Lenny vol vuur haar lied en werd winnares van het Eurovisie Songfestival 1969. Weliswaar samen met drie andere zangeressen, want naast Nederland hadden ook Frankrijk, Groot Brittannië en Spanje een gelijk aantal punten, maar dat mocht de pret niet drukken. De organisatie had er nooit rekening mee gehouden dat zulks zou kunnen gebeuren, en hebben daarna het reglement aangepast. Sindsdien heeft Lenny een prachtige carrière opgebouwd zowel in Nederland als daarbuiten. In Frankrijk is ze op tournee geweest met George Brassens en heeft er zelfs een nummer één hit gescoord. In die vijftig jaar sinds 29 maart 1969 is Lenny altijd door blijven zingen en platen blijven maken. Toegegeven, in het Hitdossier hebben collega's als Willeke Alberti, Rob de Nijs en Vader Abraham een veel langere lijst met hits dan Lenny, maar Lenny is een zangeres die voornamelijk haar eigen weg is gegaan en voor wie de artistieke motieven altijd zwaarder wogen dan het scoren van een hit.

Er is onlangs een nieuwe cd uitgekomen van Lenny, "Het Lied Gaat Door", met dertien prachtige nummers, waarvan voor tien liedjes de tekst en muziek door haarzelf zijn geschreven. Voor drie nummers componeerde ze de muziek, en werd de tekst geschreven door Hein Stufkens ("Mijn Moedertaal"), Katja Gebbing ("Zo Ver Van Hier") en Jan-Simon Minkema ("Mee Met De Nacht"). Als ik de cd zo eens beluister en de muziek hoor die Lenny heeft gecomponeerd, de teksten tot me neem en de hoes bekijk waarop Lenny met haar muzikale vrienden Reinier Voet en Mischa Kool gedrieën met een gitaar op de rug op weg zijn om hun muziek ergens in Nederland te laten horen valt plots het kwartje, of het twintig eurocent muntstukje. Zonder het misschien zelf te weten toen in 1969 zo aan het begin van haar carrière, maar die troubadour waar ze over zong en tot op de dag van vandaag nog steeds over zingt was een profetisch lied, zij, Lenny zelf ís die troubadour! Het lied wordt in de hij-vorm gezongen, maar in deze genderneutrale tijd is het een kniesoor die daar op let. Want Lenny zit al meer dan vijftig jaar boordevol muziek, ze heeft al die jaren voor groot en klein publiek gezongen en haar liedjes maken mensen blij en melancholiek. Alleen is, in tegenstelling tot de tekst, voor Lenny het lied nog lang niet uit en zal ze voorlopig haar eigen lied en eigen zang tot vreugde van velen ten gehore blijven brengen.


Europops van de winnaressen van het Eurovisie Songfestival 1969
v.l.n.r. Salomé (Spanje), Lulu (Groot Brittannië), Frida Boccara (Frankrijk)
en Lenny Kuhr (Nederland) 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten