dinsdag 12 maart 2019

Herinnert U zich deze nog? #135

HEINO
"BLAU BLÜHT DER ENZIAN"
1973
Tipparade


Heino is de artiestennaam van Heinz-Georg Kramm, meer Duits en Arischer wordt het niet. Het wit blonde haar, de zwarte zonnebril, omdat hij lijdt aan de ziekte van Graves-Basedow, de bulderende baritonstem met rollende 'r' waarmee hij schlagers en Duitse volksliederen zingt heeft bij elkaar ervoor gezorgd dat hij in zijn zestigjarige carrière 50 miljoen platen heeft verkocht. 

Op 13 december van dit jaar hoopt hij tachtig jaar te worden en daarom is hij op afscheidstournee. Afgelopen week heeft hij in Nederland voor uitverkochte zalen in Eindhoven en Hengelo opgetreden, en volgende week zal hij Venlo aandoen wat ook uitverkocht is, om op 31 maart te eindigen in de Melkweg in Amsterdam. 

Het publiek bestaat niet enkel uit hoogbejaarden, maar vreemd genoeg behoren metalheads ook tot de bezoekers. Hoewel vreemd, zes jaar geleden bracht hij een album uit waarop hij covers van Duitse rockklassiekers zong, w.o. "Sonne" van Rammstein. De band nodige Heino uit om mee te zingen tijdens hun show op het grootste metalfestival ter wereld voor honderdduizend mensen. Dat sloeg aan en Heino werd als kultheld door het metalpubliek omarmt. Heino zelf vind het hilarisch leuk, 'Ik heb mijn publiek in korte tijd veertig jaar verjongd'. 

Dit "Blau Blüht Der Enzian" heeft bij ons slechts in de tipparade gestaan, maar was één van zijn allergrootste hits in Duitstalige landen, 28 weken in de Duitse hitparade. Omdat het uitstapje naar de metalmuziek zo goed werd ontvangen nam Heino in 2014 een metalversie op van dit nummer onder de titel "Schwarz Blüht Der Enzian". Vooruit, deze keer twee clipjes in één blogje: 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten