vrijdag 24 januari 2020

Haagsche bollen

Brekend nieuws! Die overheerlijke Bossche bollen uit 's-Hertogenbosch blijken eigenlijk uit 's-Gravenhage te komen! Voor mij als geboren en getogen Hagenaar en liefhebber van patisserie in de breedste zin van het woord kwam dat wel even binnen.

De voorganger van de Bossche bol werd al voor de twintigste eeuw verkocht door de Bossche banketbakker Lambermont. Die bol leek op een moorkop en was gevuld met banketbakkersroom. Deze banketbakkerij bevond zich in de Vischstraat, waar in 1938 de Haagse banketbakker Henri van der Zijde zijn Haagsche Banketbakkerij opende. Hij bedacht een variant op de Bossche bol van Lambermont, zijn bol werd gevuld met slagroom en overgoten met echt chocolade. Lambermont is vervolgens zelf ook de door Henri bedachte variant gaan verkopen.

De chocoladebol werd ook buiten de stadsgrenzen van 's-Hertogenbosch populair en kreeg daardoor de naam Bossche bol.  Ach, Bossche- of Haagsche bol, wat maakt het ook uit, het is een heerlijk gebakje welke je niet op een fatsoenlijke manier kunt eten, dat dan weer wel. We houden het op een Haagsche vinding geïnspireerd door een Bossche lekkernij, een coproductie zogezegd.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten