maandag 13 januari 2020

In Memoriam: Aart Staartjes

Toen ik vrijdag hoorde over het zware verkeersongeluk waar de 81 jarige Aart Staartjes bij betrokken was, hoopte ik dat hij het zou redden, maar zondag 12 januari is hij toch aan zijn verwondingen overleden.

Aart was acteur, regisseur, presentator en documentairemaker, maar zal door verschillende generaties kinderen vooral herinnerd worden van de diverse vernieuwende kinderprogramma's waar hij aan heeft meegewerkt. In mijn jeugd was er 'De Stratemakeropzeeshow' en 'De Film Van Ome Willem' waar hij zowel bedenker van was en er als acteur in speelde. De kinderen vanaf 1984 tot nu zullen hem kennen als Meneer Aart uit 'Sesamstraat'.

Aart was geen gemakkelijke man om mee te werken. Vanaf 1982 tot 2001 verwelkomde hij Sint Nicolaas in Nederland, en dat is niet altijd zonder slag of stoot gegaan. Hij kon slecht overweg met Piet Römer en Adrie van Oorschot die de hoofdpiet en Sinterklaas speelden. Aart zorgde er persoonlijk voor dat Adrie zijn congé kreeg, vervolgens schoof hij zijn oud klasgenoot Bram van der Vlugt naar voren die tot 2010 de rol van Sint op zich nam.

Maar het is diezelfde wat kribbige vastberadenheid die ervoor heeft gezorgd dat Aart welhaast eigenhandig de kindertelevisie in Nederland heeft veranderd.

Afgelopen september was Aart voor het laatst op televisie in het programma 'Sterren Op Het Doek'. In dat programma vertelde hij dat hij met zijn 81 jaar voelde in het laatste bedrijf te zitten. "De kans dat ik 91 word is bijzonder klein. Maar ik ben niet bang voor de dood, het is niet erg als het afgelopen is."

Maar een fataal verkeersongeluk kon natuurlijk niemand voorzien. Aart is twee keer getrouwd geweest en heeft uit zijn eerste huwelijk drie kinderen.Geen opmerkingen:

Een reactie posten