vrijdag 31 januari 2020

Javier Guzman

Vriend Johan had me een tijdje geleden uitgenodigd om met hem naar de voorstelling van cabaretier Javier Guzman te gaan in de Goudse Schouwburg in het pittoreske Gouda. Gisteren was het zover en we hadden afgesproken eerst een hapje te eten. We kozen voor Brunel aan de Hoge Gouwe, een goede keus, zo bleek, we hebben er heerlijk gegeten, beiden voor het eerst diamanthaas, met een lekker voorafje en een smakelijk dessert, en onder het genot van dit alles en een glaasje wijn konden we weer even fijn bijkletsen.

Ik was nog nooit in de Goudse Schouwburg geweest, het was een hele prettige kennismaking, wat een fijn theater. De voorstelling van Javier Guzman is getiteld 'Guzmán', het accent aigu op de a in de titel is niet zomaar neergezet, daar komt Javier gaandeweg het programma op terug. Deze voorstelling wordt aangekondigd als een tweede deel van een trilogie waar de voorgaande voorstelling 'Ga-bie-jer' de eerste van was. Hij neemt het publiek mee in zijn kijk op de dingen in het leven, dagelijkse dingen waar je niet zo snel bij stilstaat en anders naar gaat kijken na zijn visie te hebben gehoord. De arrogantie van Apple of het kassamedewerkersbeleid van Albert Heijn bijvoorbeeld. Ook de overspannen reactie van de Efteling over de vermeende racistische attractie 'Carnaval Festival', welke ze dan ook gezwind hebben aangepast. Javier stipt even aan dat een fakir met tulband en al op een vliegend tapijt die een gebouw binnenvliegt toch veel racistischer is. Ook de visie van de SGP op homoseksuelen krijgt er van Javier even van langs: 'Nee het is geen keuze, wat wel een keuze is, is om je kinderen niet in te laten enten tegen bof en mazelen'. 

Zo zit de hele voorstelling vol met zaken die hij met humor van een andere kant bekijkt, ook zichzelf en zijn familie van Spaanse kant neemt hij onder de loep, waaronder opa die kolonel is geweest onder het regime van generalissimo Franco. Het is een erg leuke voorstelling die goed in elkaar zit. Komt ie bij u in de buurt zou ik zeggen: Ga er heen!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten