donderdag 2 januari 2020

Vraag

De eerste vraag van dit jaar: Wat moet er nu nog gebeuren om vuurwerk voor particulieren te verbieden? Er is een bepaalde onderlaag van de bevolking die heel veel met het zelf afsteken van vuurwerk heeft, maar niet het verstandelijke vermogen bezit om er op een normale, verstandige manier mee om te gaan. Het zijn dezelfde tokkie's die ook bushokjes slopen en andere gemeente eigendommen vernielen en daarnaast hulpverleners van politie en brandweer tot aan medisch personeel belemmeren in hun werk, bekogelen met stenen en fysiek aanvallen.

Een groot gedeelte van de inwoners van de prachtwijk Duindorp in Den Haag zijn een goed voorbeeld van deze laagschedeligen. Ongearticuleerde klanken uitstotend hebben ze huis gehouden in hun wijk vanaf het moment dat besloten werd om de vreugdevuren te verbieden vanwege de angstaanjagende gebeurtenissen vorig jaar met oud en nieuw. 'Traditie meneer!' ''Ze' pakken alles van ons af!' 'Je mag niks meer in dit land!' De excuusplatitudes zijn niet van de lucht om het wangedrag te rechtvaardigen.

Er is ook afgelopen oud en nieuw weer van alles gebeurd, door vuurwerk is een molen uit Bovenkarspel, een rijksmonument uit 1848, volledig afgebrand, er zijn talloze vernielingen aangericht waaronder auto's, containers, etc. die in de brand zijn gestoken en er zijn landelijk verschillende slachtoffers met aan vuurwerk gerelateerde verwondingen te betreuren.

Maar het verschrikkelijke incident in Arnhem waarbij een gezin vast is komen te zitten in een lift waarvan de elektriciteit was uitgevallen vanwege een door vuurwerk veroorzaakte brand laat me niet meer los. Zij hadden bij opa en oma oud en nieuw gevierd en gingen naar huis toen dit gebeurde, met als diep tragische uitkomst dat zij door de rookontwikkeling buiten bewustzijn zijn geraakt. De vader van 39 en het zoontje van 4 hebben het niet overleefd, de moeder van 36 en het dochtertje van 8 zijn zwaargewond met brandwonden naar het ziekenhuis gebracht en zijn momenteel buiten levensgevaar. Er zijn twee kinderen van 12 en 13 jaar aangehouden die voor deze ellende verantwoordelijk worden gehouden. Wat zullen die mensen in paniek zijn geraakt toen de lift stagneerde, het licht uitviel en de rookontwikkeling steeds erger werd. Onbeschrijfelijk.

Dit brengt me terug bij de eerste vraag van dit jaar. Wat moet er nu nog gebeuren om vuurwerk voor particulieren te verbieden? Er is momenteel een meerderheid van de Nederlanders voor een afsteekverbod voor vuurwerk door particulieren, 54%. Toch is dat samen met het toenemend aantal incidenten voor CDA en VVD geen reden om te praten over in ieder geval een verbod op gevaarlijk vuurwerk, zoals politiechef Erik Akerboom had gevraagd. GroenLinks en Partij voor de Dieren daarentegen hebben een plan om een wetsvoorstel te schrijven voor een verbod op vuurwerk voor particulieren. Ik zou het Genootschap Onze Taal-woord van het jaar 2019, schaamte als morfeem, graag aan vuurwerk willen koppelen: vuurwerkschaamte.

Als u denkt dat deze discussie iets van de laatste jaren is, moogt u opnieuw denken. Onderstaand artikel komt uit de Volkskrant van 21 maart 1955.








1 opmerking:

  1. geheel mee eens. afschaffen die ergerlijke, onrust veroorzakende en zelfs doden en gewonden tot gevolg hebbende troep. Het is een schande voor de maatschappij dat zulks nog steeds wordt toegelaten door onze maatschappij.

    BeantwoordenVerwijderen