woensdag 1 januari 2020

Claudia de Breij: Oudejaarsconference 2019

Wat is dat toch een heerlijke traditie, de oudejaarsconference. Tussen 1954 en 1966 deed Wim Kan het zes keer op de radio. In 1969 was de eerste oudejaarsconference op tv door Seth Gaaikema. Pas vanaf 1981 is het een jaarlijks terugkerend fenomeen geworden op tv. Verschillende cabaretiers hebben de honneurs waargenomen in de loop der tijd. Sinds 2000 is het gebruikelijk dat er meerdere oudejaarsconferences zijn, veelal één op de Publieke Omroep en één op de commerciële zenders. Maar soms zelfs wel drie of vier.

Dolf Jansen heeft de meeste op zijn naam staan, dertig, waarvan er elf als onderdeel van het duo Lebbis en Jansen. De grondlegger Wim Kan heeft er elf gedaan. De oudejaarsconference van 2019 voor de Publieke Omroep was dit jaar in handen van Claudia de Breij, die dat al eens eerder heeft gedaan in 2016.

Ik heb van begin tot eind genoten. Wat zat deze voorstelling goed in elkaar. Scherp en fel waar het moest, zacht en inlevend waar het hoorde. De boodschap die door de hele voorstelling heen zat was dat democratie iets is wat wel onderhouden moet worden. En dat vertelde Claudia aan de hand van wat er vorig jaar zoal allemaal was gebeurd. Soms was een halve zin of een terloopse opmerking in precies de juiste woorden genoeg om iemand als Klaas Dijkhoff of Wybren van Haga even op hun nummer te zetten. Terecht stond ze uitgebreid stil bij honderd jaar vrouwenkiesrecht, abortus, de Nashville-verklaring en de visie van iemand als Kees van der Staaij en zijn achterban daarop, met de vraag of dit de oudejaarsconference van 2019 of 1959 was.

Taalkundig was het allemaal dik in orde, een genot om precies de juiste woorden te horen die net even dat prikje geven of net die vergelijking even wat verder doortrekken. Mooi ook de overleden mensen die ze benoemde en zo herdacht. Ik volg Claudia op Twitter, en ik weet daardoor dat ze al heel lang, het hele jaar eigenlijk wel, bezig is geweest om deze oudejaars te maken tot wat het geworden is en dat was te horen en te zien, want ook visueel was het erg goed. Ik kan iedereen aanraden die het niet hebben kunnen zien om via uitzending gemist alsnog te kijken.

En Claudia wens ik niet een half wegkijkend 'stewensen', maar een van harte gemeend haar recht in het gezicht aankijkend 'állerbeste wensen' voor het nieuwe jaar, met de wens erbij dat er nog wel meer oudejaarsconferences van haar in het verschiet mogen liggen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten