dinsdag 28 januari 2020

Herinnert U zich deze nog? #152

KLAATU
"A ROUTINE DAY"
1979
Aantal weken: 3
Hoogste positie: 44


Toen ik de film waarover ik gisteren schreef, 'The Day The Earth Stood Still', keek en het personage Klaatu ten tonele verscheen, kwam plotseling de band met dezelfde naam in mijn gedachte, en ik wist ook nog van het verhaal dat daar omheen hing. 

De groep had zich inderdaad vernoemd naar het filmpersonage, maar dan natuurlijk die van de 1951 versie, want de groep is ontstaan in 1973 en heeft tot 1982 bestaan met korte reünies in 1988 en 2005. In 1977 hadden ze een kleine hit met de single met de onwaarschijnlijke titel: 'Calling Occupants Of Interplanetery Craft The Recognized Anthem Of World Contact Day' waarmee ze hun bandnaam eer aan deden, het ging namelijk over buitenaards bezoek aan de aarde. Richard Carpenter was fan van Klaatu en nam met zijn zus Karen een eigen versie van dat nummer op wat een wereldwijde hit werd, groter dan die van Klaatu zelf. In Nederland had Klaatu een hitje met 'A Routine Day'.

Het verhaal wat om de band hing, waren de geruchten dat Klaatu niets minder dan een geheime doorstart van The Beatles was. Die geruchten werden gevoed door het feit dat er geen foto's op de albumhoes stonden, geen namen van bandleden en alle credits (muziek en teksten) werden simpelweg toegeschreven aan Klaatu. Dat het album qua muziek en samenzang wel erg Beatlesque was maakten die geruchten alleen maar sterker. Daar bovenop verschenen de platen van Klaatu op Capitol Records, die ook de muziek van de Beatles in de Verenigde Staten uitbrachten. Capitol Records ging er in mee door door middel van dubbelzinnige statements het vaag te houden wie er nou precies achter Klaatu schuil gingen.

Zo'n gerucht duurt ook maar zolang het duurt, en na enige tijd werd bekend dat Klaatu een Canadese band was bestaande uit Terry Draper, Dee Long en John Woloschuk. Ze hebben vijf albums uitgebracht en zestien singles. 

Klaatu.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten