zondag 26 januari 2020

Thea Reymers

Als 15-jarig meisje was Thea Reymers vluchteling in eigen land  toen de Duitsers het vrachtschip van haar ouders waar zij de woonruimtes van bewoonde aan het eind van de oorlog tot zinken hadden gebracht. Maandenlang heeft ze gezworven in Brabant en Limburg. Angst, angst en nog eens angst is wat ze zich vooral herinnert van de oorlog. Tijdens het bombardement op Rotterdam in 1940 hoorde ze het lawaai vanaf Zwijndrecht. Haar ouders lagen met het schip in Rotterdam. Ze was heel bang dat haar ouders iets was overkomen, maar gelukkig zagen zij elkaar weer na een paar dagen.

Toen hun vrachtschip tot zinken was gebracht hadden ze niets meer, geen huis, geen spullen, geen werk voor haar vader en ook geen geld. Ze mochten een paar dagen bij een hoofdonderwijzer slapen, alvorens ze weer te voet verder trokken naar bevrijd gebied. Op zekere nacht liepen ze een dorp binnen waar vanzelfsprekend geen enkel licht was, want dat mocht niet van de Duitsers. Maar toch zagen ze een streepje licht waar ze aanklopten en Engelse militairen open deden. Het moment wat Thea herinnert als haar bevrijding. Na maanden van rondzwerven in nog niet geheel bevrijd Nederland.

Het zijn haar eigen ervaringen als vluchteling waarom Thea zich, als 84 jarige, aanmeldt bij Taalpunt in Papendrecht om zich te ontfermen over het gezin van de christelijke Syrische vluchtelingen George en Ruba. Ze gaf taalles, maar bracht hen ook overal heen in haar auto, naar de ambassade en naar afspraken voor sollicitaties. Haar beweegreden was net zo simpel als hartverwarmend: 'Ik weet wat het is om vluchteling te zijn, ik weet ook hoe blij je dan bent als iemand je dan wilt helpen'.

Thea, George en Ruba worden goeden vrienden en zij bezoeken haar regelmatig samen met hun kinderen als ze door een herseninfarct in het Havenziekenhuis in Rotterdam terecht komt. Aan George, die bij de Hema werkt, vraagt ze of hij de taart wil maken voor bij haar afscheid, want ze voelt haar einde naderen. Op 8 december 2019 overlijdt Thea op de leeftijd van 90 jaar.


Thea Reymers november 2019.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten