dinsdag 2 februari 2021

De schoolbel luidt

Heeft u ook het gevoel dat het OMT het kabinet heeft geadviseerd wat het kabinet het OMT adviseerde te adviseren? De zich naar voren ellebogende Wopke Hoekstra nam alvast het voortouw om, voordat er ook nog maar iets was geadviseerd of besloten, te zeggen dat het wel heel raar moest lopen als de basisscholen en de kinderopvang niet open zouden gaan op 8 februari.

Zoals gebruikelijk lekte de beslissing dit inderdaad te doen al ver voor de persconferentie van vanavond uit. Alleen moet de Rijksrecherche nu plotseling onderzoek gaan doen naar dat lek. Hoewel er bij het OMT door verschillende leden werd gevonden dat de risico's te groot zijn voor versoepelingen, is er door het kabinet toch besloten om de scholen en opvang volgende week maandag te openen. 

Dat dit een reëel risico oplevert voor een verdere toename van besmettingen, ziekenhuisopnames en eventuele doden als gevolg van het virus, zeker met de Britse en Braziliaanse mutaties, die voorkomen zouden kunnen worden als men pas op de plaats houdt, is voor Hugo de Jonge geen reden om het nog even uit te stellen. De zorg kan de druk aan volgens hem. Het maatschappelijk belang gaat nu voor op de gezondheid, zo vindt hij. Dat het diezelfde maatschappij best nog es wat geld kan gaan kosten als mensen na besmet te zijn geweest er chronische klachten aan over houden, is lange termijn denken en daar doet Hugo niet aan. Om het over de te voorkomen sterfgevallen nog maar niet te spreken.

Deze beslissing zal nog in wat gezichten gaan ontploffen ben ik bang. Bijzonder ook dat na één week school een gedeelte van het land alweer schoolvakantie heeft en het andere gedeelte na twee weken. Het is waarschijnlijk te simpel gedacht, maar zou het geen betere optie zijn geweest om de beslissing voor eventuele aanvang van de scholen en opvang over die vakantie heen te tillen? De al aangekondigde derde golf ergens in maart vanwege die mutaties zou dan ook beter in beeld zijn. 

In verkiezingstijd tijdens een pandemie doen politici hele rare en vooral onverantwoorde dingen. 

Hugo en Wopke.







Geen opmerkingen:

Een reactie posten