maandag 15 februari 2021

Herinnert U zich deze nog? #170

PETER ALLEN
"I GO TO RIO"
1978
Aantal weken: 3
Hoogste positie: 18
Als de video niet te zien is, klik hier

In Nederland staat Peter Allen bekend als een 'one hit wonder', maar we zouden de man ernstig te kort doen om het daarbij te laten. Deze single komt oorspronkelijk uit 1976 maar werd pas twee jaar later een hit in ons land. Deze opname in de Top Pop studio is hilarisch leuk en je ziet duidelijk dat Peter een entertainer pur sang is.

Hij is geboren op 10 februari 1944 in Australië, in de jaren zestig vormt hij samen met Chris Bell de Allen Brothers en zij waren een populair cabaret en televisie duo in Australië. In 1964 ontdekte de man van Judy Garland de Allen Brothers en hij zorgde ervoor dat ze de openingsact werden van Judy. Judy was wel gecharmeerd van Peter en stelde hem aan haar dochter Liza Minnelli voor. In 1967 trouwen Peter en Liza, ze gingen uit elkaar in 1969 om in 1974 officieel te scheiden. In 1970 gingen de Allen Brothers uit elkaar en ging Peter solo.

Hij ging begin jaren zeventig wat comfortabeler met zijn homoseksualiteit om hoewel hij er altijd wat dubbelzinnig over bleef doen. Na zijn scheiding van Liza deed hij niet of hij hetero was, maar tevens is hij ook nooit publiekelijk uit de kast gekomen. Hij was op het toneel een flamboyante man, maar hield zijn privéleven privé. In 1974 ontmoet hij Gregory Connell en ze blijven samen tot het overlijden van Gregory in 1984.

Heel veel nummers die in uw geheugen verankert liggen zijn (mede) door Peter geschreven, 'I Honestly Love You',  'Arthur's Theme' uit de film 'Arthur', 'Don't Cry Out Loud' om er maar een paar te noemen, en zelf kwam ik er door het maken van dit blogje achter dat het Peter was die het lied 'Quiet Please, There's A Lady On Stage' heeft geschreven. Ik ken het uit een tv-show van Shirley Bassey waarin het werd gezongen door een typische jaren zeventig zanger met de onwaarschijnlijke naam Tony Monopoly. Het gaat over de nadagen van een gevierde ster, en ik neem nu zomaar aan dat Peter het heeft geschreven met zijn betreurde gewezen schoonmoeder Judy Garland in gedachten. U kent me onderhand, en u zult begrijpen dat ik de acht studioalbums die Peter heeft gemaakt graag in mijn bezit wil hebben.

Naast platenartiest en liedjesschrijver was Peter natuurlijk veel meer een entertainer, hij heeft in musicals gespeeld en met zijn one-man revue op Broadway gestaan. In Australië was en bleef hij een absolute ster, na zijn veel te vroege dood op 18 juni 1992 op de leeftijd van 48 jaar aan de gevlogen van AIDS, is er een musical over zijn leven gemaakt, 'The Boy From Oz' welke de eerste Australische musical was die op Broadway te zien was. Daar werd de rol van Peter door Hugh Jackman gespeeld die er een Tony Award voor mocht ontvangen. En TV-mini serie over het leven en werk van Peter werd in 2015 in Australië uitgezonden. Waarin Ky Baldwin en Joel Jackson respectievelijk de jeugdige en volwassen Peter spelen. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten