maandag 8 februari 2021

Tachtig procent

 Met dank aan Luuk Ikink

'Tachtig procent van de jongeren zit door corona tegen burn-out aan' schreeuwden de koppen in de media. U en ik denken dan: tuurlijk joh, en gaan weer door, maar er is een steeds groter wordend percentage van de bevolking die complottheorieën aanhangt en meteen begint te steigeren. Chronisch in de gordijnen. Waar komen die cijfers dan vandaan?

Het is een organisatie met de naam 'Nationaal Centrum Preventie Stress & Burn-out' die dit percentage noemt. Nou ja, organisatie, het is een bedrijf met een aantal coaches in dienst bij wie men terecht kan als je burn-out klachten hebt. 

Het bedrijf bestaat en paar jaar en de eigenaar heeft een methode ontwikkeld: Vitality Mind Challenge. Een online tool waarbij je klachten zou kunnen herkennen, ook al zijn ze er nog niet. Aan de hand van die tool heeft het bedrijf persberichten met veel uitroeptekens doen uitgaan. Zo zouden vier miljoen Nederlanders tegen een burn-out aan zitten. Vier miljoen. Ook menen ze dat ruim de helft van de bevolking een verhoogd risico heeft op verzuim door stress. Die vier miljoen baseerden ze op een onderzoek onder 427 werkenden, niet via testvragen, maar middels die eigen ontwikkelde methode.

Nu tijdens de pandemie noemt het bedrijf het schokkend dat er zo weinig voor jongeren wordt gedaan om stress te voorkomen. U raadt natuurlijk al bij welke organisatie zij terecht kunnen om de naderende burn-out te voorkomen. Het staat er dan ook slecht voor als je hun cijfers hanteert, 4 miljoen werkenden plus 2,5 miljoen jongeren van onder de 18, dan zijn er al 6.5 miljoen mensen met een bijna onontkoombare burn-out. 

Ze doen dus onderzoek met het door henzelf ontwikkelde Vitality Mind Challenge en uit dat onderzoek komt naar voren dat alles kan worden opgelost met de Vitality Mind Challenge. Dan is dat niet een alarmerend persbericht, maar meer een reclame uiting. 

En ja, burn-outs bestaan, en daar moet ook adequaat mee worden omgegaan, maar ik heb het gevoel dat het Nationaal Centrum Preventie Stress & Burn-out dit hypet om er vervolgens zelf garen bij te spinnen. 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten