woensdag 24 februari 2021

Versoepelingen

De besmettingscijfers lopen in aanloop naar de derde golf, die over een week of twee, drie wordt verwacht, op. Ook is het reproductiegetal immer nog te hoog, bovendien geeft het RIVM aan de verschillende varianten van het virus zorgelijk te vinden. Kortom het coronavirus is in ons land niet onder controle. Toch komen er enkele versoepelingen aan. Komt dit door het gemor van het vooral aan zichzelf denkende gepeupel wat steeds luider wordt of dat de verkiezingen nakende zijn? Nou ja, het één sluit het ander niet uit. Het mag in ieder geval wat meer besmettingen, ziekenhuisopnames en eventuele doden kosten, versoepelen dus!

Maar het sleutelwoord in de persconferentie was 'risico', er wordt een groot risico genomen om juist nu te versoepelen, Mark Rutte, met hetzelfde kapsel als ik nu heb, liet daar geen misverstand over bestaan. Toch zal die duidelijke waarschuwing voor te veel mensen tegen dovemansoren verkondigd zijn, die willen maar één ding: alles open, geen avondklok, kortom het leven van voor de eerste lockdown-light vorig voorjaar, alles wat minder is vinden ze onderdrukking of dictatuur. Bij herhaling werd ook al ingemasseerd dat er wellicht ergens in de zomer pas veel meer weer zou kunnen, maar ik vermoed dat ook dat de korte termijndenkers niet heeft bereikt. Het is een bijzonder volk zullen we maar zeggen. De dood hoort bij het leven verkondigen ze desgevraagd, maar het gaat dan altijd over de dood van een ander, nooit die van henzelf of een dierbare. 

Persoonlijk ben ik, in deze omstandigheden, juist blij met de kleine stapjes want mensen kunnen te veel ineens niet aan. Ik leg het u uit. In mijn branche zal vanaf volgende week winkelbezoek op afspraak mogelijk zijn, dank God, en niet ineens helemaal open. Ik heb het al meermalen gemeld toen wij tijdens de lockdown-light en de lockdown-light light open waren er vrijwel niemand zich aan de maatregelen hield. Wij moesten steeds vragen of mensen afstand wilden houden, zelf omtrekkende bewegingen door de ruimte maken omdat men alleen maar met zichzelf bezig was en niet met de omgeving. 

Wij keken al met angst en beven uit naar het moment dat de deur weer open zou mogen. Ik zal u even meenemen naar een gemiddelde klant voor de lockdown. Men kocht zes items, kwam de dag erna er twee terug brengen en één omruilen, kwam na twee dagen nog een item terugbrengen, enz, enz, om uiteindelijk maar één item te houden. Dat is geen punt, prima, wij hebben er een baan aan en zij een dagbesteding. Maar nu we vanaf begin december enkel via webshop en click en collect hebben kunnen verkopen en niets mochten terugnemen of omruilen voelt ook u de bui wel hangen. Er zijn 136.765 items thuis die men graag in de verschillende filialen in het land wil terugbrengen, en dat kan natuurlijk geen dag meer wachten na volledige opening. Stelt u zich daar een kudde op hol geslagen buffels bij voor.

Dus zo'n volledige opening ineens, daar is de gemiddelde Nederlandse consument niet aan toe, die kan daar niet mee omgaan. Daarom ben ik en, om een vreselijke jeukuitdrukking te gebruiken, velen met mij zo dankbaar voor het winkelen op afspraak. U heeft het gehoord, vier uur van te voren een afspraak maken dan wordt er een tijd afgesproken en dan kan men in een tijdslot iets kopen en ik hoop en verwacht ook retourneren. Met vanzelfsprekend het in acht nemen van afstand en het dragen van een mondkapje, het moet voor ons ook veilig zijn, zeker nu het eigenlijk helemaal niet zo verstandig is om te versoepelen.

Nu is het alleen belangrijk, en ik zeg dit omdat ik al bijna veertig jaar in de detailhandel werk en dus mijn pappenheimers ken, dat winkeliers niet langs de randen van wat mag en kan en het liefst er nét iets overheen willen gaan opereren. Het immer bruisende metropool Klazienaveen dreigt al om alle winkels gewoon open te gooien op 2 maart, klaarblijkelijk hebben ze die €4000 boete per winkel ervoor over. Ik hoop dat de werknemers weten dat als werkgevers iets opdragen wat tegen de wet is je gewoon kunt weigeren. Nogmaals, het gaat ook om de veiligheid en gezondheid van het personeel, zeker nu met de meer besmettelijkere varianten en de stijgende cijfers. Tussen de regels door deelde Mark ook mee dat alles zo weer teruggedraaid kan worden als daar aanleiding toe is qua besmettingscijfers of het niet naleven van de regels. We gaan het zien of Klazienaveen deze versoepeling voor iedereen zal verpesten. 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten