woensdag 17 februari 2021

Experiment

Omringd door gekken, het blijft een rode, en hier en daar best ook vermakelijke, draad in mijn beleving van deze bijzondere tijden. Dat hele zang- en dansnummer gisteren van de viruswaanzinnigen, u weet wel het clubje chronisch verongelijkten onder aanvoering van dansleraar Willem Engel, de man die schijt heeft aan alle coronamaatregelen en dientengevolge wél zijn haar zou kunnen laten knippen maar het niet doet. De man en zijn clubje hebben teveel tijd en bleken dus een rechtszaak aangespannen te hebben tegen de avondklok. Uiteindelijk is dat in hun gezicht ontploft. De avondklok blijft tot de uitspraak in hoger beroep, omdat de onwenselijke kans zou bestaan dat de avondklok nu een paar dagen niet zou gelden om vervolgens weer ingesteld te worden. Ik vond het al met al een onnodig tijd en kosten verspillend geheel, maar het was ook hilarisch om gade te slaan en een beetje jolijt is in deze tijd altijd welkom.

Waar ik ook met open mond kennis van heb genomen is het zogenaamde 'evenementenexperiment' in Utrecht afgelopen maandag. Het was de eerste van een aantal testbijeenkomsten waar in dit geval 500 mensen bijeenkwamen. Alles wordt gemonitord, de aanwezigen hebben allemaal een coronatest ondergaan, hun temperatuur werd gemeten bij binnenkomst en iedereen had een bewegingssensor waardoor hun stappen gecontroleerd kunnen worden. Later worden ze allemaal nogmaals getest op corona.

Het is te prijzen dat na decennialang dieren te hebben gebruikt voor proeven en experimenten het nu gewoon met mensen te doen. Ik vroeg me wel af hoe ze aan die mensen komen. Worden die betaald om als proefkonijn te fungeren? Het is natuurlijk niet risicovrij ook al lijkt dat wel zo. De voornoemde avondklok deed in-de-gordijnen mensen associaties maken met de bange jaren 40-45, maar experimenten met mensen was volgens mij ook iets gangbaars in die jaren, daar hoor ik ze dan weer niet over. Appels/peren ik ben me ervan bewust, ik weet heel goed dat niets, absoluut niets, wat wij nu ervaren ook maar in de buurt komt van de verschrikkingen in die tijd. Het evenementenexperiment bleek een congres van mensen uit de evenementensector en een ieder was er vrijwillig naar toegekomen om zich aan de test te onderwerpen.

Maar hier houdt het niet op. Precies in de periode waarvan men heeft voorspeld dat de veel besmettelijkere Britse variant de derde golf zal inluiden, blijken er nog meer experimentele bijeenkomsten plaats te vinden. Onder andere de volgende testevenementen zijn gepland: op 6 maart een dance-evenement, op 7 maart een concert, op 13 maart een dancefestival en op 14 maart een muziekfestival. Ik geloof ook nog iets met een voetbalwedstrijd in een stadion. De 500 aanwezigen worden dan opgeschaald naar 1500 per experiment. Alles volgens hetzelfde principe om te zien of het virus deze mensen zal overslaan. U en ik blijven hier vanzelfsprekend ver vandaan, en ik had verwacht dat ze moeite zouden hebben om zoveel mensen te strikken om als testpersoon te willen fungeren. Maar ik had dat totaal verkeerd ingeschat, gistermiddag stond de teller op ruim 90.000 (negentigduizend) mensen die zich graag vrijwillig aan dit experiment willen blootstellen. 

Het heeft me diep ontroerd, zoveel mensen die hun eigen belang volledig opzij schuiven, zelfs hun gezondheid in de waagschaal stellen en in de naam van de wetenschap hun steentje willen bijdragen voor het algemeen belang. Helden zijn het en ik maak een diepe buiging voor hen. 

Het evenementenexperiment in Utrecht. Niet alle helden dragen capes.                                © Hans Schutte




Geen opmerkingen:

Een reactie posten