zaterdag 13 februari 2021

Dekentje

Toen zo'n anderhalf jaar geleden het verduurzamingsproject van start ging werden alle radiatorknoppen vervangen voor thermostaatknoppen. In de slaapkamer deed zich het curieuze feit voor dat de zojuist aangebrachte knop op 'uit' stond, maar de verwarming was wel aan. De heren die dat hadden geplaatst kwamen met gezwinde spoed weer terug en monteerden het zo dat de thermostaatknop voorbij 'uit' stond en nu was de verwarming daadwerkelijk ook uit.

Dat is ie tot afgelopen zondag ook gebleven. Ik heb in de slaapkamer nooit de verwarming aan, dus ik was verbaasd dat ie ineens weer warm was, en niet wat lauwig, nee voluit hellevuur-heet, terwijl de knop op voorbij 'uit' stond zoals altijd. Ik kwam tot de ontdekking dat ie weer koud werd als ik de ramen dicht deed die boven de verwarming zijn gesitueerd. Om precies te zijn dacht ik in eerste instantie dat het euvel was verholpen en kwam ik er pas later achter dat het te maken had met het open raam.

Vanzelfsprekend heb ik het mankement gemeld bij de firma waarbij ik het moet melden en die dame vertelde dat ik zou worden teruggebeld voor een afspraak. Volgens goed Nederlands gebruik gebeurt dat natuurlijk niet, zoals een ieder ook verwacht. Ik snap ook dat ze het in deze koude tijden druk hebben, en dat verwarmingen die het niet doen belangrijker zijn dan een verwarming die het ongewenst wel doet, zo sociaal inlevend ben ik dan ook wel weer. 

Inmiddels heb ik de tijd gehad om te experimenteren: ramen dicht: verwarming blijft uit, ramen open: verwarming schiet aan, enkel het rechterraampje open en het linkerraampje boven de thermostaatknop dicht: dan blijft de verwarming ook uit. Ik vind het prettig om de ramen open te hebben, zeker nu met die heerlijke gezonde vrieskoude lucht. 

Soms wordt ik duizelig van mijn eigen vindingrijkheid en moet dan even gaan zitten, ik heb nu om de thermostaatknop een dekentje gewikkeld, zodat ie 'denkt' dat het fijn behaaglijk is. Nu kunnen beide ramen open en blijft de verwarming uit. Natuurlijk zal ik op een later tijdstip aangeven dat het gewoon gemaakt moet worden, maar voor nu werkt het.

Ik heb wel het gevoel met een koukleumerige entiteit in één huis te wonen die eigen beslissingen neemt.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten