zondag 28 februari 2021

Omringd door gekken week 9

Supermarkt Deen wordt overgenomen, er zijn dus zorgen bij medewerkers of zij hun baan nog wel kunnen behouden en bij leveranciers om een goede klant kwijt te raken. Dit alles is pinda's vergeleken bij de rampspoed die Quinten Warner overkomt. Met het verdwijnen van Deen zal ook hun knoflooksaus niet meer te koop zijn. U en ik zouden onze schouders er over ophalen, maar zo niet Quinten, hij is een heuse petitie gestart om dit met niets te vergelijken drama te voorkomen.

Thierry Baudet was met een Trumpiaans petje op in Tholen en deelde mee dat hij wil dat Nederland naar de maan gaat. Dat was mij al volkomen duidelijk dat hij dat wil. En passant noemde hij het Neurenberg-tribunaal illegitiem. Leest u die laatste zin nog maar eens langzaam over. 

Heeft u ook de oranje posters gezien van Herstel-NL? Het mag wat kosten. Deze groep van o.a. ondernemers, economen en hoogleraren zijn met een heel onrealistisch en onwerkbaar plan gekomen om die hele lockdown op 1 maart meteen maar af te schaffen. Bijzonder is dat er geen enkele viroloog of epidemioloog bij zit en ze dus daarom ongehinderd inzetten op economische belangen in plaats van gezondheid. Maar hun eigen belang is nóg belangrijker, vandaar dat een aantal van hen zich alweer heeft teruggetrokken, bang als ze zijn dat het hen schade kan berokkenen in de toekomst, want er is aardig wat terechte kritiek op hun visie. De lafbekjes zijn er dus weggegaan en, hoewel ik het een hele, laten we zeggen, bijzondere beweging vind, zijn degenen die wel achter de onzinnige plannen blijven staan en er in blijven geloven tenminste mannen en vrouwen van hun woord, ondanks dat hen dat op een later tijdstip zou kunnen opbreken. 

Een volwassen man is als een kind zo blij met een stukje gras in een bloempot uit het voetbalstadion GelreDome. Voor mij gaat dit alle verstand te boven, maar dat ligt aan mij, dat weet ik ook wel. Ik zie er heus ook het positieve van in, dat men ook in deze tijd van veel geweeklaag met iets ogenschijnlijks heel kleins en onbenulligs je als de koning te rijk kunt voelen. Ik heb dat van een voorjaarsschoonmaak een ander met een stukje voetbalgras in een bloempot. 

Zoals ik al in een eerder blogje had voorspeld, de boze verongelijkte mensch hoort in de persconferentie enkel wat nog niet mag, is boos op wat wel mag, want te weinig en is volledig doof voor het feit dat de kleine versoepelingen enorme risico's met zich meebrengen, zoals ook bij herhaling in de persconferentie gemeld, want stijging van besmettingscijfers en varianten van het virus rukken op met een derde golf in het vooruitzicht. Maar dan tóch ondernemers in de horeca en detailhandel die dreigen aankomende week volledig open te gaan. Het moeten toch mensen met hersens zijn, ze runnen immers een bedrijf, hoezo snappen ze het niet en kunnen ze niet voorbij hun eigen situatie kijken naar het grote geheel? Nee, dan de 5600 uitverkorenen die vrijwillig als proefkonijn gaan fungeren in de vier Fieldlab evenementen, waarbij sommigen zich zelfs onderwerpen aan een optreden van André Hazes om te testen of en hoe dit soort grote evenementen plaats kunnen gaan vinden in de toekomst, wetend dat het voor hen wel eens de laatste keer zou kunnen zijn. Helden zijn het, want ze doen het voor ons! Mocht u zich trouwens afvragen waarom de overheid versoepelt in kleine stapjes in plaats van met een joviaal gebaar alle maatregelen in één keer weer loslaat. De wapjes zijn nooit te beroerd om het aanschouwelijk te maken, in de diverse parken van het land toonden ze dat het gepeupel geen eigen verantwoordelijkheid kent in deze, enkel eigen belang. Dan heb ik het nog maar niet over de teringzooi die ze in het Vondelpark achterlieten.

Zoals wel te verwachten was heeft het hof geoordeeld dat het kabinet wél gebruik mocht maken van de noodwet, want u en ik begrepen ook als een wereldwijde levensbedreigende pandemie geen nood is, wat dan wel? Ja, dijkdoorbraken wat steeds al als enig voorbeeld werd genoemd. Het heeft wat tijd, energie en belastinggeld mogen kosten, maar dan is er ook een, ik hoop voor iedereen, duidelijke uitspraak. De gedreadlockte Engel schaar ik zeker niet onder iedereen, dus die zal ergens in de nabije toekomst wel weer met iets anders onzinnigs komen.

U herinnert zich Amanda Gorman nog wel, de jongedame die tijdens de inauguratie van Joe Biden haar gedicht 'The Hill We Climb' ten gehore bracht. Uitgeverij Meulenhoff kreeg de vertaalrechten van het werk van Amanda in handen en zij hebben schrijver Marieke Lucas Rijneveld, de eerste Nederlander die de International Booker Prize vorig jaar augustus heeft gewonnen, gevraagd Amanda's werk te vertalen. Maar daar is ophef over ontstaan want beroepsgekwetsten waren overstuur van het feit dat de witte Marieke Lucas het werk van de zwarte Amanda zou gaan vertalen. Inmiddels heeft Marieke Lucas, geschrokken van de ophef, de opdracht teruggegeven. Het team van Amanda heeft aan Meulenhoff laten weten dat zij zelf nog steeds wel achter de keuze voor Marieke Lucas staan. 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten