vrijdag 5 februari 2021

Siberië

Men voorspelt dat het dit weekend gaat sneeuwen en vriezen en dat het een paar dagen zal aanhouden, dan is het weer voorbij. Mooi, denk ik dan, mede dankzij de lockdown is het al verstandig om zoveel mogelijk binnen te blijven en nu werken de weergoden er aan mee dat je het ook met graagte doet, lekker knus bij de warme kachel.

Maar door mijn werk vang ik toch hele andere signalen op, men wil er op uit! Jawel! U weet dat nu we gesloten zijn er wel via de website of telefonisch artikelen besteld kunnen worden. Dat wordt ook gedaan zodat we een gedeelte van de dag daarmee bezig zijn. Een gedéélte van de dag, maar gisteren heb ik met verbijstering ondergaan dat we van begin tot zelfs nadat we al naar huis hadden gemoeten enkel en alleen bezig zijn geweest met orders van de webshop en telefonische bestellingen en nog was niet alles af en is er een gedeelte voor vandaag blijven liggen. Meer dan honderd pakketjes hebben we weggebracht om te versturen. En wat werd er besteld? Snowboots, handschoenen, mutsen, shawls, outdoorjassen en zelfs schaatsen. Men is in de vaste veronderstelling dat we hier in Siberische omstandigheden zullen gaan verkeren, terwijl het wordt vanaf het weekend tot ergens volgende week woensdag of donderdag wat kouder met sneeuwbuien. Dat is het, meer niet. 

Zoals u zult begrijpen, zet ik geen voet buiten de deur als het niet dringend noodzakelijk is met zulk kutweer die paar dagen, maar daar denkt een groot deel van de bevolking blijkbaar heel anders over. Wat zon in de zomer doet voor het strand doet sneeuw en vrieskou voor weet ik veel waar men dan heen wil. Ik weet nog een tijdje terug waren er files naar Limburg omdat daar wat sneeuwvlokjes waren gevallen. Corona corschmona denken velen, ik heb récht op mijn momenten in de sneeuw en velen met mij, en juist dat laatste is nu niet zo heel erg verstandig. 

'Mijn God heb medelijden met mij en met dit arme volk' het zijn volgens de overlevering de laatste woorden van Willem van Oranje. Die woorden gaan de laatste tijd, zeg maar zo ongeveer het laatste jaar, met enige regelmaat door mijn hoofd.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten