woensdag 3 februari 2021

Toen was geluk... #79

Gisteravond haalde ik een besteld pakje uit de brievenbus, ik ben in mijn boxperiode, dus het was weer een boxje met een compleet oeuvre van een artiest, deze keer Tommy James & the Shondells, en ik dacht opeens aan de brievenbus die wij vroeger thuis hadden. Daar had het nooit ingepast.

Voor hen die in een naoorlogse portiekwoning hebben gewoond, in mijn geval Den Haag, maar ik kan me zo voorstellen dat het elders niet anders is geweest, die herinneren zich de brievenbussen uit die tijd nog wel. Ten eerste waren het open portieken, zonder algemene toegangsdeur, en op de onderste etage waren de brievenbussen aangebracht voor alle bewoners, behalve voor de mensen die op de onderste etage woonden, die hadden een brievenbusgleuf in de deur. Voor overige buren waren er een rijtje brievenbussen aan de muur bevestigd die langwerpig waren en vooral heel plat. Een pakje zou er, zoals ik al zei, nooit ingepast hebben, maar dat was ook niet heel gebruikelijk in die tijd. 

De krant, wij hadden een ochtend- en een avondkrant, briefpost en kaarten, daar was het voor bedoeld, en rekeningen natuurlijk, toen ook al. Daarnaast werd de post twee keer per dag bezorgd, de ochtendpost zo rond tien uur en de middagpost. Door de PTT het huidige PostNL. Omdat ik op leeftijd ben zeg ik soms nog wel eens PTT, om dan te zeggen: 'euh KPN' en het vervolgens bij de derde poging pas goed te hebben, ter mijn verdediging ging het vroeger om één bedrijf, PTT, nu nog wel maar alle onderdelen hebben eigen namen gekregen. 

Die brievenbussen hebben tot in de jaren tachtig zo bestaan, maar ook de woningbouw stuwde op in de vaart der volkeren, en bij een algehele renovatie werden de portieken afgesloten en kregen we brievenbuskastjes, ook de mensen die op de onderste etage woonden, hun gleuf had geen functie meer. 

Ik heb het internet afgestruind voor een foto van de portiekbrievenbussen van vroeger, maar niet kunnen vinden. Onderstaande foto geeft een beetje het idee, enkel waren de brievenbussen die ik bedoel nog de helft platter en ging het deurtje open als een gewoon deurtje. De zaterdagkrant moest je er gauw uithalen anders was er geen plek meer voor andere post. 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten