woensdag 13 oktober 2021

Herinnert U zich deze nog #183


 DALIDA
"GIGI L'AMOROSO"
1974
Aantal weken: 13
Hoogste positie: 2


Klik hier als de video niet te zien is.

Van de week zaten we in de bioscoop om de nieuwste James Bond film te gaan bekijken, en nog voor het thema, vaak net zo beroemd als de film zelf, werd ingezet was daar ineens de grote Franse vedette Dalida te horen, met een nummer uit 1968, 'Dans La Ville Endormie', wat qua muziek en interpretatie van de grote dame zelf gerust een James Bond thema had kunnen zijn. Het echte thema van 'No Time To Die' is gezongen en geschreven door het populaire tienerzangersje Billie Eilish en heeft verder niet zo'n indruk op me gemaakt. De tijd van grote namen als Shirley Bassey, Tom Jones en Louis Armstrong als gekozenen voor het thema is in de loop der jaren vervangen door het te gunnen aan wie er op dat moment 'hot' is. 

Maar Dalida dus, onlangs konden we op de tv in het fijne programma 'Chansons' ook al van haar genieten, er was een hele uitzending min of meer aan haar gewijd. Ik heb erg genoten van de serie, alleen wilden Matthijs en Rob te veel in een te korte tijd er doorheen jagen. Het Franse chanson in het algemeen en Dalida in het bijzonder verdienen beter. Maar elke aandacht aan het Franse lied is welkom, want wat zijn er in de loop van de jaren prachtige chansons verschenen.

Het oeuvre van Dalida is enorm ze is begonnen in de jaren vijftig een heeft tot aan haar tragische zelfgekozen dood in 1987 49 albums, 131 singles en talloze verzamelalbums uitgebracht. Die laatsten voornamelijk na haar overlijden, haar broer Orlando beheert haar muzikale nalatenschap en zijn schoorsteen moet natuurlijk blijven roken.

'Gigi L'amoroso' het chanson waar het om gaat is een vrij bijzonder nummer. Allereerst is het ruim zeven minuten lang, u kunt dus gerust even gaan zitten voor het clipje. Daarnaast is het meer een vertelling dan een lied, naast het vrolijke refrein wordt er door Dalida parlando kond gedaan van het wel en wee in een Italiaans dorpje vlakbij Napels en met name over de hartenbreker Giuseppe (Gigi) die op het dorpsplein zijn liedjes zingt en aanbeden wordt door de vrouwen van het dorp, inclusief Dalida. Hij wordt door een rijke Amerikaanse meegenomen naar Hollywood, maar keert jaren later weer terug naar zijn dorp.

Het sprak ons aan want het was een grote hit voor Dalida in diverse landen en in diverse talen. Als u goed kijkt ziet u rechts achter Dalida twee wel heel bekende dames zitten in het publiek die meeklappen. In 1980 kwam er nog een vervolg op deze hit, wederom een heel verhaal, nu op discobeat waarin Gigi dood gaat en in de hemel aankomt en daar vrolijk verder gaat met muziek maken. Maar het haalt het toch niet bij het lieflijke origineel. 

Ja, er is een Nederlandse hertaling van het lied uitgebracht, maar daar maak ik verder geen woorden aan vuil als ik u de titel geef begrijpt u wel waarom. Dit mooie verhaal is door ene Mike Vincent verhaspeld tot 'Friet Met Mayonaise'


Geen opmerkingen:

Een reactie posten