vrijdag 1 oktober 2021

Huh?!

Ik zat gisteren naar het journaal te kijken en moet het even resumeren voor mezelf om het wellicht te gaan begrijpen. 

Bijna negen maanden geleden is het kabinet gevallen over de toeslagenaffaire. Het gelieg en gedraai was dan ook iets om het schaamrood van op de kaken te krijgen. Zoveel mensen die in de ellende zijn gestort. Maar politici schamen zich niet zo heel snel. Het kabinet van VVD, D66, CDA en CU bleef 'op de winkel passen', want verkiezingen waren nakende. 

Zes maanden geleden zijn we naar de stembus gegaan en sindsdien is het een rommeltje in het Haagse. De kiezer heeft dan wel gekozen, maar de partijen willen die uitkomst helemaal niet. Ze kunnen er niets mee, nou, willen er niets mee, dat is het meer. Die wil niet met die en zeker niet met die. Sigrid Kaag (D66) wil de progressieve kant op, maar dat heeft Mark Rutte (VVD) liever niet, het moet wel rechts van het midden blijven in zijn opinie en houdt daarom vast aan CDA en CU. Sigrid wil niet met CU en Mark niet Met GL en PvdA. Een hele rij formateurs zijn alleen of in duo aangetreden en weer weggegaan. 

Onderwijl is de ene na de andere demissionaire minister en staatssecretaris opgestapt of heeft ontslag ingediend na een debacle. Als het kabinet al niet was gevallen en demissionair 'op de winkel past', dan had dat wel gebeurd na de ongelooflijke miskleun met het niet op tijd in veiligheid brengen van mensen uit Afghanistan. En nu hoorde ik dan op het journaal dat ze er uit zijn. Precies dezelfde partijen die het kabinet vormden en zijn gevallen over de toeslagenaffaire en zouden zijn gevallen over Afghanistan, VVD, D66, CDA en CU gaan nu onderhandelen om opnieuw met malkander een kabinet te vormen. Huh?! Alle kopstukken roepen om de drie zinnen dat het nu 'héél anders gaat worden' dan voorheen. Iets te nadrukkelijk, tegen het overschreeuwen aan, zodat u en ik weten dat die verandering wel mee zal vallen of zelfs helemaal niet merkbaar zal zijn. 

Nee ook na dit kleine resume begrijp ik het nog steeds niet. Het vertrouwen in de politiek is nog nooit zo laag geweest. Dat begrijp ik dan weer wel. 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten