zaterdag 9 december 2023

Engelbewaarder

Ik heb het hier al eens eerder gezegd, ik heb een boontje voor Mieke Gijs de Vlaamse zangeres die begin jaren zeventig als zestienjarige onder de vleugels van Pierre Kartner furore maakte en tot op de dag van vandaag nog steeds actief is. Op 18 jarige leeftijd reed ze na een optreden op weg naar huis en kreeg, doordat ze in slaap viel achter het stuur, een ernstig auto ongeluk. Haar auto sloeg een paar keer over de kop en knalde tegen een boom. De hele auto was total loss enkel de bestuurderskant was nog intact.

Mieke is door het oog van de naald gekropen en terwijl ze herstellende was van gekneusde ribben, een hersenschudding en andere verwondingen schreef Pierre voor haar het liedje 'M'n Engelbewaarder' wat een beschrijving en overdenking is van dat ongeluk.

Van de week zette ik niets vermoedend de tv aan om naar het journaal te kijken en viel in de laatste momenten van het programma 'Khalid en Sophie' waarin het over die vermaledijde Top 2000 ging en er werd iemand geïnterviewd die blijkbaar een hele grote hit heeft op dit moment en waarvan men wil dat dit nummer in die Top 2000 komt. Hij ging het ook zingen en op dat moment kwam er bloed uit mijn oren. Hij zong het ooit zo mooi door Mieke gezongen en op haar lijf geschreven nummer als een soort carnavalesk feestnummer met een beat eronder. De erven Kartner zullen in hun handen wrijven, maar dit is toch de wanstaltigheid ten top!

Na de eerst schok ben ik even gaan googelen en dit jongmens blijkt Marco Schuitmaker te zijn, een dertien in een dozijn zanger voor feesten en partijen. Maar het is niet eens origineel om 'Engelbewaarder' in een upbeatversie te brengen. De Vlaamse Thomas Julian had het al voor Marco gedaan, dus je 'leent' een liedje van iemand anders (Mieke) en 'leent' dan ook nog es het idee om het in een tralala-versie te brengen (Thomas). 

Miekes eerste reactie was: 'Wat hebben ze nú met mijn engelbewaarder gedaan?!' Vooral omdat het zo'n persoonlijk lied is, maar, hoewel ze het zelf nooit zo zou brengen, gunt ze haar collega's alle succes.

Mieke Gijs

Marco Schuitmaker

Thomas Julian


Geen opmerkingen:

Een reactie posten