zaterdag 2 december 2023

Extremistisch

Rusland, het land dat bijna twee jaar geleden Oekraïne binnenviel en een oorlog startte, waar bovengemiddeld veel mensen, lees: tegenstanders van het regime, uit het raam vallen en een kopje thee drinken je dood kan betekenen. Dictator Vladimir Poetin zit er stevig in het zadel een heeft liegen en de waarheid verdraaien tot een kunstvorm verheven. We weten ook allemaal dat hij liegt, hij weet zelf ook dat ie liegt. Hij weet dat wij weten dat hij liegt en wij weten dat hij weet dat we weten dat hij liegt. En toch blijft hij doorgaan met liegen. 

Hij heeft al langer zijn pijlen gericht op de lhbti+ gemeenschap en nu heeft hij via het hooggerechtshof de internationale lhbti+ beweging laten bestempelen als extremistisch. Ze staan nu volgens Vladimir op dezelfde lijst als Al-Qaida en IS. De regenbooggemeenschap had het al niet makkelijk in Rusland want eerder waren er al wetten met risico op intimidatie en hoge boetes. Nu kan men jarenlange gevangenisstraffen opgelegd krijgen als men wordt betrapt op 'iets' wat met lhbti+ te maken heeft. 

Een organisator van activiteiten kan tot tien jaar gevangenisstraf krijgen, op financiering van 'de beweging' staat acht jaar cel, en een ieder die deelneemt aan lhbti+ activiteiten kan strafrechtelijk worden vervolgd. Dat het allemaal in tegenspraak is met de Russische grondwet, lhbti+'ers zijn een sociale groep en geen deelnemers van een beweging of organisatie, heeft Vladimir, zoals met zoveel andere zaken, niet zo'n boodschap aan. Iedereen uit de regenbooggemeenschap en mensen die hen een warm hart toe dragen worden hiermee overgeleverd aan de willekeur van de autoriteiten.

Het is een intens verdrietige en tragische ontwikkeling. Om van te ijzen is dat daar waar chronisch boos en verongelijkt Nederland z'n onderbuik leegt, X (het voormalige Twitter), er eenhersencelligen zijn die het helemaal prima vinden, want er wordt hen, vinden ze, ook van alles door de strot geduwd op het lhbti+ vlak. Ze snappen die Vladimir wel. Dat het voornamelijk sneue types zijn die lichte opwinding ervaren door op alles waar een beschaafd mens voor staat in grove bewoordingen, veelal anoniem, te reageren en vooral tégen te zijn, is maar ten dele een schrale troost. Nu de maskers zijn afgevallen na de laatste verkiezingen komt een bepaald deel van de bevolking uit hun holen gekropen en voelen zich gesteund door de grootste schreeuwers uit de politiek, waardoor het dunne laagje medemenselijkheid wat ze veinsden te hebben wegvalt. 

Mijn hart gaat uit naar de kleurrijke regenboogmensen in Rusland en wat hen te wachten staat, maar ook naar alle lhbti+'ers in landen waar het allemaal zo goed lijkt te gaan, waaronder ook ons eigen land. De ooit zo bevochten vrijheid om te kunnen zijn wie je nu eenmaal bent is niet vanzelfsprekend. Er is guur weer op komst. Laten we naar elkaar om blijven kijken. 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten