dinsdag 12 december 2023

Joost Klein

Maandag werd bekend gemaakt dat uit de meer dan zeshonderd inzendingen om Nederland volgend jaar te gaan vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival Joost Klein is gekozen. Joost Klein. Nee, ik kende hem ook niet en heb even moeten googelen. 

De man heeft sinds 2017 al zeven albums gemaakt en een groot aantal singles met titels als 'Feminist On Da Block', 'Mayo No Fries' en 'Friesenjung'. Met dat laatste nummer heeft Joost zelfs op de eerst plaats gestaan in Duitsland en Oostenrijk. Het is een bewerking van 'Englishman In New York' van Sting waar een eigen, ik kan wel zeggen héél eigen, draai aan gegeven is. De reden waarom Joost onder mijn radar is gebleven zal duidelijk zijn wanneer u kijkt en luistert naar wat hij zoal uitbrengt. 

Het is ook meteen helder waarom de selectiecommissie voor Joost heeft gekozen. Middels het aloude recept om te zien wat er de voorgaande editie goed heeft gescoord. De Finse inzending van Käärijä, 'Cha Cha Cha', won de halve finale en werd in de finale tweede achter Zweden maar had wel het hoogste puntenaantal van de publieksjury. Joosts muziek lijkt heel erg op de ADHD-inzending van Finland en hoewel we het nummer nog niet kennen waarmee hij gaat zal het ongetwijfeld in die richting gezocht moeten worden. 

Joost is 26 jaar en geboren in Leeuwarden. Op 10 jarige leeftijd begon hij een YouTube kanaal en daarvandaan is zijn bekendheid begonnen. Hij is wel een artiest die al bewezen heeft live te kunnen performen, dit in tegenstelling tot de inzending van dit jaar, Mia Nicolai en Dion Cooper die dan ook finaal de mist in gingen met hun vals gezongen optreden. We gaan het zien. Ik ben benieuwd.



2 opmerkingen: