vrijdag 15 december 2023

Wonka

Ik had me er niet zo heel erg in verdiept, maar de combinatie van Roald Dahl, Willy Wonka en Timothée Chalamet was voor mij al genoeg om de film 'Wonka' te willen zien, dus toen Rick en Chris voorstelden om afgelopen woensdagavond naar de bioscoop te gaan was het antwoord een volmondig ja. Het bleek ook de eerste dag dat de film in Nederland werd vertoond, dus waren we een soort van 'dat heerlijke premièrepubliek'.

Ik dacht dat het gewoon het verhaal was wat al twee keer is verfilmd in 1971 (met Gene Wilder) en 2005 (met Johnny Depp), maar in de zaal kwam ik er achter dat het het verhaal is van Willy Wonka lang voordat hij zijn chocoladefabriek bestiert. Ik had het natuurlijk overal op het wijde web kunnen lezen, maar hoe leuk is het om verrast te worden! Zo werd Chris verrast dat het een musical bleek, wat ik dan weer wel tot me had genomen.

De film is een fantasyfilm, gebaseerd op het karakter Willy Wonka uit de boeken, 'Charlie And The Chocolate Factory' en 'Charlie And The Great Glass Elevator' van Roald Dahl. Dit verhaal van Willy Wonka is dus niet van Roald Dahl maar van Paul King en Simon Farnaby. De volwassen personages zijn, heel Dahliaans uitvergroot tot stripfiguren. Timothée is heel innemend als Willy Wonka en de 14 jarige Calah Lane (Noodle) als zijn tegenspeelster is dus eigenlijk de meest volwassene in de film. Verder is er een heel blik aan Britse acteerveteranen opengetrokken voor de overige rollen, de hedentendage onvermijdelijke Olivia Colman als Mrs. Scrubbit, Matt Lucas (Little Britain) als Prodnose, Rowan Atkinson (Mr. Bean) als Father Julius, Jim Carter (Downton Abbey) als Abacus Crunch en je hebt niet geleefd als je Hugh Grant niet hebt gezien als Oompa Loompa Lofty. 

Het verhaal is wat je kunt verwachten van kinderboekpersonages, maar er is voor volwassenen een hoop te genieten. Er wordt ook in gezongen en gedanst en de musicalnummers nemen je terug naar de hoogtijdagen van de musicalfilm van de jaren vijftig-zestig qua compositie en hoe het wordt gebracht met veel ensemble nummers en mooie solo's van Timothée. 

Al met al een hele leuke film, wij hebben met plezier gekeken, genoten en gelachen. Maar ik kan me voorstellen dat het niet een film is voor iedereen. Je moet jedenfalls het kind in jezelf bewaard hebben om je er lekker in te kunnen verliezen. 

Timothée Chalamet als Willy Wonka.

Hugh Grant als Oompa Loompa Lofty. 

Cast van 'Wonka' op de premiére. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten