maandag 11 december 2023

Het verhaal van de foto

Eind februari 1987 was de eerste nacht die ik in mijn eerste eigen flatje doorbracht. Het sprak voor zich dat ik in december van dat jaar een échte kerstboom zou kopen en alles wat daarbij hoort. In die tijd werden voorzichtig de traditionele kerstkleuren, rood-groen-wit-zilver, losgelaten en heb ik me volledig verloren in het aanschaffen van roze kerstballen en slingers en zelfs roze kerstverlichting. Dit omdat mijn huis destijds was ingericht in wit/grijs met roze accenten. Die echte kerstboom heb ik maar één jaar gehad, wat een rommel heb je daarvan zeg!

In 1988 ben ik met vriendin Anke naar de stad geweest en hebben we beiden bij de Bijenkorf een witte, of nou eigenlijk meer een parelmoer, kunstkerstboom gekocht. En waar ik alles in roze had tot aan de verlichting toe, nam zij alles in blauw. Zo hadden we een soort duo-kerstboom. Die boom heb ik nog vrij lang elk jaar opgezet, toen ik met eerste verloofde ging wonen in Capelle, toen ik niet lang daarna ging verhuizen naar Rotterdam. De derde verloofde had een soort maniakale kersttic, die wilde elk jaar een volledig andere aankleding van de boom en zo geschiedde. Mijn roze versieringen kwamen niet meer van pas en we hebben, als ik het goed heb, achtereenvolgens een boom gehad met natuurlijke versiering, ja u leest het goed, de parelmoer KUNSTkerstboom met natuurlijke versieringen, daarna iets met veel diamanten en glitters en het laatste jaar met beeldjes van 19e eeuwse figuurtjes. Maar het moet gezegd, ook al was het voor mij iets te intens, verloofde was heel artistiekerig op dat vlak. Na drie kerstmissen was de relatie en de hysterie van kerst voorbij.

Letterlijk. Ik heb in de jaren daaropvolgend helemaal niks meer gedaan met kerst aan versieringen of bomen. Zo overspoeld was ik door de kerstindoctrinatie van verloofde drie. En ja, ik heb het zelf laten gebeuren. Die boom heb ik toen, nadat ie al een paar jaar niet meer uit de berging was geweest, aan een collega gegeven. Maar de laatste jaren doe ik weer aan kerstversiering, op kleine schaal. Ik heb ooit een leuk zilveren miniboompje gekocht en ik heb sinds het overlijden van mijn moeder haar kleine groene boompje als ook een ieniemini boompje met wollen pompoentjes er in. Die zet ik neer en staan ook al helemaal kant en klaar in de berging. De oude jaren zestig kerstster met verlichting van thuis komt voor het raam en zo nog wat kleinigheidjes. Het is alles binnen het uur neergezet en weer weggehaald als de festiviteiten voorbij zijn.

Ik ben benieuwd hoe het de tweelingboom van Anke is vergaan.

1988, het eerste jaar van de kunstkerstboom.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten