zondag 10 december 2023

In Memoriam: Ryan O'Neal

Er zijn acteurs die ik van naam en gezicht ken, maar waarvan ik maar heel weinig films of series heb gezien. Ryan O'Neal is zo'n acteur. De enige film die ik met hem heb gezien is 'The Main Event' waarin hij, voor de tweede keer, Barbra Streisand als tegenspeelster had. Voor zijn grote doorbraak, na al in verschillende series een gastrol te hebben gespeeld, in de tv-serie 'Peyton Place' (1964-1969) was ik te jong, als ook voor zijn eerste grote filmrol als Oliver Barrett in 'Love Story' in 1970. 

Ryan is genomineerd voor een Oscar en Golden Globe voor beste acteur maar ook tweemaal voor een Golden Raspberry voor slechtste acteur. De grilligheid kwam ook steeds naar voren in de verhalen die over hem in de pers kwamen. Zijn constante haat/liefde verhouding met zijn eveneens beroemde dochter Tatum, zijn verslavingen en gewelddadige driftbuien, hij is ooit gearresteerd voor het schieten op zijn zoon Griffin. Daarnaast de lange rij met beroemde vrouwen met wie hij romances heeft gehad, van Ursula Andress tot Joan Collins en Diana Ross tot Barbra Streisand. Dat is waar ik hem van ken in plaats van zijn werk als acteur.

Ryan is van 1963 tot 1966 getrouwd geweest met Joanna Moore, met haar kreeg hij Tatum en Griffin. Van 1967 tot 1973 was Leigh Taylor-Young, zijn collega uit 'Peyton Place', zijn vrouw, uit dat huwelijk is zoon Patrick geboren. Vanaf 1979 tot 1997 had hij een stormachtige relatie met Farrah Fawcett, die in 2001 weer oplaaide tot aan haar dood in 2009. zij kregen samen zoon Redmond James. 

In 2001 werd Ryan gediagnosticeerd met chronische leukemie, in 2012 kwam er prostaatkanker bij. Hij is op 8 december j.l. overleden op 82 jarige leeftijd. 




Geen opmerkingen:

Een reactie posten