zaterdag 16 december 2023

Rollenspel

Sinds 2006 horen we Geert Wilders allerhande zaken roepen als 'kopvoddentaks', 'journalisten zijn het tuig van de richel', 'nepparlement', 'D66 rechters' en een breed scala aan xenofobische en racistische bagger.  Daarnaast is hij bevriend met types als Viktor Orbán en werd van de overwinning van zijn PVV met gejuich kond gedaan op de Russische staatstelevisie. Extreem rechts heeft gewonnen in Nederland, dat is helemaal zoals Vladimir Poetin het graag ziet.

Maar de glijdende schaal waarop we ons bevinden kan nog dieper, afgelopen week werd PVV'er van het eerste uur Martin Bosma met een nipte meerderheid gekozen als Kamervoorzitter. Hij is een vertrouweling van Geert die veel teksten schrijft. Hij zou de bedenker van het vermaledijde 'kopvoddentaks' zijn. Hij ziet de pers als vijand, trekt de instituties van de rechtsstaat in twijfel en veel van zijn uitspraken komen overeen met de omvolkingstheorie. Daarnaast stemde hij vorig jaar nog voor een amendement dat de voorzitter uit de oppositie moet komen. 

Maar dit alles moeten we niet zo zwaar nemen, want zowel Geert als Martin hebben het over een andere rol die zij toen speelden. Zeventien jaar lang hebben ze dus maar gedaan of ze extreem rechtse racisten zijn! Wisten wij veel?! Nu blijkt de PVV een enorme ijskast in bezit te hebben waar al hun stokpaardjes netjes in worden bewaard voor als ze weer in de oppositie zitten. Want als vermoedelijke regeringspartij met, God bewaar ons, Geert als premier en Martin als Kamervoorzitter nemen ze weer een andere rol aan. Als Kamervoorzitter gaat Martin naar eigen zeggen de rol spelen van "een soort robot die zich aan het reglement van orde houdt. Ik zal zo neutraal zijn dat het pijn doet aan uw ogen". Zijn eerste 'grapje' na zijn overwinning wat hij zelf ook zo benoemde omdat niemand het leuk vond was te tenenkrommend voor woorden, als van die oom op verjaardagen die er nu eenmaal altijd bij is. 

Zo makkelijk van rol kunnen wisselen, er zijn professionele acteurs die er meer moeite mee hebben. Daarnaast hebben die chronisch boze en verongelijkte laagbevoorhoofde PVV stemmers júist gestemd op die partij vanwege al die tegen de grondwet en internationale afspraken indruisende beloftes die ze nu met hetzelfde gemak weer overboord gooien. Ieder weldenkend mens wist natuurlijk al dat wat ze met luide stem verkondigden helemaal niet haalbaar is en tegen alles waar we voor staan in gaat, maar ja, het zijn nu eenmaal niet de felste lampjes uit de doos: "Hij seg watoffewij denke". Nee, hij zegt waarvan hij weet dat u het graag wil horen. "Minder, minder, minder", weet u nog wel?

Nou ja, de popcorn is niet aan te slepen, Dilan Yeşilgöz die als kat in het nauw hele rare sprongen maakt, Pieter Omtzigt wiens naam nu gelijk staat aan twijfelen, binnenkort weet iedereen wat wordt bedoeld als u zegt: "Ik ben nog erg aan het omtzigten". Caroline (Kèr'olai'n) van der Plas die coûte que coûte in de regering wil en er met met een gestrekte arm gestrekt been in gaat, het maakt haar allemaal niet uit zolang ze maar mee mag doen. En dan natuurlijk de verschillende rollen van Geert en Martin, van racist tot premier van elke Nederlander. Oscar winnende acteerprestaties, ik ben reuze benieuwd welke rollen ze nog meer zo uit hun mouw gaan schudden. 

Geert en Martin in de rollen van hun leven. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten