maandag 25 december 2023

Mokken

Als je bij mij het keukenkastje opendoet komen de verschillende mokken je tegemoet. Het was dan ook een tijdje terug dat ik me bedacht om een mok mee te nemen naar mijn werk om die dan te gebruiken en weer hergebruiken voor de koffie. Als ik een hele dag werk pak ik drie keer een wegwerpbekertje en gooi die dan na gebruik weg. Tussen gedachtes en werkelijkheid zit een verschil, dus pas twee weken geleden heb ik de daad bij de gedachte gevoegd en een mok meegenomen en het werkt prima. Na gebruik spoel ik de mok af voor de volgende pauze. Het is een minuscuul druppeltje op de gloeiend hete plaat van het milieu, maar toch.

Pas onlangs kwam ik er achter dat er van overheidswege uit zelfs een verbod komt op wegwerpbekertjes per 1 januari aanstaande. Er worden in ons land jaarlijks zo'n vier miljard wegwerpbekertjes gebruikt. Ik blijk dus mooi in sync te zijn met wat er gaande is. Ik geloof niet dat mijn werkgever er zich aan zal gaan houden en het is ook niet zo dat er op gehandhaafd gaat worden. Er is dan wel fascistisch gekozen door net iets te veel stemgerechtigden, maar niemand wordt opgespoord, afgevoerd en gemarteld vanwege schending van het verbod op wegwerpbekertjes. Vooral omdat er nog geen nieuwe regering is die zulks, onder het mom van 'bevel is bevel', wellicht zou kunnen invoeren. 

De vier ruiters van de Apocalyps hebben nu kerstvakantie en gaan daarna met malkander in overleg over hoe ze zoveel mogelijk langs de randen (en het liefst een stukje eroverheen) van de Grondwet en grondrechten kunnen gaan en hopelijk nog iets weer terug uit de ijskast kunnen halen om het gepeupel wat op hen heeft gestemd en nu bloed ruikt tevreden te kunnen houden. Aan de andere kant zijn het natuurlijk niet de partijen die iets met milieu en klimaat hebben, dus kan het zomaar zijn dat onder hen de terugkeer van de wegwerpbekertjes weer zal worden ingeluid. Het zijn bijzondere tijden, net wat u zegt.

Maar goed, een mens kan, vooralsnog, gewoon voor zichzelf beslissen iets, al is het verwaarloosbaar, te doen voor het milieu. Dus ik blijf mijn mok op het werk gebruiken. Er kan trouwens ook meer koffie in dan in het wegwerpbekertje!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten