zaterdag 30 december 2023

Ontmoedigen

Lidl verkoopt al een paar jaar geen tabak meer en vanaf juli 2024 mogen supermarkten helemaal geen tabak meer verkopen, Albert Heijn begint er 1 januari al mee. Het is onderdeel van het ontmoedigingsbeleid vanuit de overheid om het roken tegen te gaan. Een dubbel iets, want de overheid verdient ook aan de accijnzen die erop zitten. 

Ik ben nog van een generatie waarbij roken de norm was, dat ik nooit gerookt heb mag een wonder heten, of gewoon hoe ik ben, altijd mijn eigen plan volgend, me niet zo heel veel aantrekkend van wat 'iedereen' doet. Gelukkig is het nu anders, er zijn nog steeds hardcore rokers die gemiddeld €11 (ƒ24,24) voor een pakje neertellen, maar de meerderheid rookt niet (meer). 

Alleen tabakswinkels en nu nog tankstations mogen vanaf juli '24 nog tabak verkopen. Kinderen mogen sowieso geen sigaretten kopen, ook niet voor hun ouders. Dat is ook een onderdeel van het ontmoedigingsbeleid. In mijn jeugd kon dat nog wel en heb ik menig pakje gekocht voor mijn ouders à ƒ2,75 (€1,25) per 25 stuks. Tijden veranderen en soms zijn die veranderingen positief, zoals in dit geval. Ik heb als kind op de lagere school leerkrachten meegemaakt die gewoon rookten in de klas met de ramen dicht. In de trein was slechts één treinstel gereserveerd voor niet-rokers de rest zag blauw. Verjaardagen idem dito. Nu ken ik niemand meer van vrienden en familie die rookt. Hieronder wat reclames die je niet voor mogelijk houdt.

Dokters die sigaretten aanbevelen. 

Wow.... gewoon wow 😲

Dit vind ik dan wel weer grappig. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten