dinsdag 26 december 2023

Sociaal experiment

Net zoals ik nooit overdag tv zal kijken, winkel ik niet op zon- en feestdagen of in de avond. Noem me gerust een boomer, maar omdat ik ben opgegroeid zonder deze verworvenheden zit het niet in mijn systeem om dat te doen. Ik weet dat er nu hele generaties opgroeien die geen idee hebben van zondagsrust of om feestdagen introspectief door te brengen. Nu ik langzaam maar gestaag richting pensioen ga heb ik dan toch in de nadagen van mijn werkzame leven mogen ervaren hoe het is om op eerste kerstdag te werken. Ik ben werkzaam in een metier dat enkel bij een atoomaanval er over na zou denken om de deuren eventueel gesloten te houden en ach, when in Rome.... Het is natuurlijk wel netjes gevraagd, en ik had aangegeven de eerste kerstdag beschikbaar te zijn maar niet de hele dag, het is wel kerst, ook voor mij. Dus was ik ingeroosterd van negen tot twee, wat uiteindelijk tot één uur werd.

Ik besloot, voor mezelf, er een sociaal experiment van te maken. Ik was reuze benieuwd wíe er nu op eerste kerstdag 's morgens komen winkelen. In mijn vorige leven bij V&D heb ik wel eens op een tweede paas- of pinksterdag gewerkt en destijds waren het vooral mensen met een niet westerse achtergrond, die niet zo veel met onze feestdagen hebben, net zoals wij niet zoveel met die van hun hebben, en mensen met een afstand tot de maatschappij die de winkel betraden. Ik verwachtte nu hetzelfde, maar dat bleek niet helemaal zo te zijn. Nu kwamen er ook mensen zoals u en ik die de mogelijkheid om op eerste kerstdag te winkelen met beide handen aanpakken. Zelfs mensen die, net als ik, het ook niet van jongs af aan hebben meegekregen en vroeger gewoon alles in huis hadden als de winkels twee of drie dagen waren gesloten. 
De uitslag van mijn privé sociaal experiment is dan ook dat de openstelling op met name feestdagen breed wordt omarmd door alle lagen van de bevolking. De nieuwe tijd, net wat u zegt. 

Talitha had aangekondigd om te gaan koken dus in de namiddag ben ik naar haar toe gegaan en werd ontvangen met champagne. Weer fijn bij gekletst, ook al zien we elkaar elke week, we hebben altijd veel te bepraten. Ze had zich culinair ingespannen, vooraf begonnen we met vitello tonnato en daarna kabeljauwhaasjes in een dille-pistachekorst met gebakken shiitake op een fris romige puree, vervolgens een heerlijk kaasplankje met vanzelfsprekend een glaasje port om af te sluiten met koffie gecomplementeerd met een keur aan petit patisserie. Zoals u ziet een feestmaal, eerste kerstdag waardig.

Daarna wilden we een kerstfilm kijken maar de keuze is zo enorm dat keuzestress om de hoek komt kijken en je daardoor geen keuze kunt maken, zodat we besloten de film 'Matilda' te kijken, u weet wel, de verfilming van het boek van Roald Dahl. Dat gaf nog wat voeten in de aarde omdat de tv plots geen geluid meer gaf. Uiteindelijk lukte het wel, maar toch niet zoals gebruikelijk door het soundsysteem. Wat een geweldig leuke film is het, uit 1996, maar ik had 'm nog nooit gezien. Het was een fijne eerste kerstdag, van een sociaal experiment tot een geweldig diner met film na samen met m'n lieve vriendin. 







Geen opmerkingen:

Een reactie posten