woensdag 13 december 2023

Rare tijden

Zoals bij elke zichzelf respecterende religieuze groepering en/of sekte vindt er ook bij Jehova's Getuigen seksueel misbruik plaats. Voorop verteld is dat natuurlijk afschuwelijk, maar het verbaast niemand. In 2020 is er onderzoek naar gedaan en daaruit kwam naar voren dat meldingen bij ouders en ouderlingen binnen de gemeenschap niet goed werden afgehandeld. Het is net zoals bij veel andere religies en sektes met een gesloten cultuur en ouderlingen zijn er enkel op gericht om de gemeenschap bijeen te houden. In bijna de helft van de gevallen ging het om incest.

De Jehova's Getuigen zijn volgens stichting Reclaimed Voices, die opkomt voor slachtoffers van seksueel misbruik binnen gesloten gemeenschappen, meer bezig met het beschermen van hun eigen reputatie in plaats van met de verhalen van de slachtoffers die aangeven gedupeerd te zijn. Nu bijna vier jaar na de publicatie van het onderzoek klagen Jehova's Getuigen de Nederlandse Staat aan voor discriminatie. Ze hadden al een kort geding aangespannen destijds om de publicatie te voorkomen, die hebben ze verloren. 

Vandaag doet de rechter uitspraak. 

Rare tijden. De Vier Ruiters van de Apocalyps, Geert, Dilan, Pieter en Caroline (Kèr'olai'n) zijn nu samen met Ronald, waarvan ik, vanwege zijn nadrukkelijke sturing, vermoed dat hij een klein stijfje krijgt van de gedachten aan een zeer rechts kabinet, aan het onderhandelen of ze in deze samenstelling de grondwet, de grondrechten en de democratische rechtsstaat kunnen waarborgen. Daar krijgen ze anderhalve maand extra de tijd voor. 

De fundamenten van onze samenleving, die verdedig je, daar onderhandel je, in mijn bescheiden optiek, niet over. Het is geen handjeklap. In Italië, waar ook zo leuk extreem rechts is gekozen, is men begonnen met gezinnen voor het gerecht te dagen om geboorteaktes met twee moeders of twee vaders te wijzigen. Gelukkige gezinnen waar kinderen met liefde worden opgevoed. Ik zeg het u maar even. 

Aan de andere kant kan een zittend kabinet de grondwet niet zomaar wijzingen. Die moet dan eerst ingediend worden, er moet dan een meerderheid voor zijn. Vervolgens moet de Tweede Kamer ontbonden worden en nieuwe verkiezingen komen. En dan is er tweederde meerderheid nodig in zowel de Tweede als de Eerste Kamer. Maar toch, rare tijden




Geen opmerkingen:

Een reactie posten