Nadat vorig jaar het Eurovisie Songfestival geen doorgang kon vinden vanwege de pandemie, zal het festival dit jaar hoe dan ook plaatsvinden, er zijn verschillende scenario's die kunnen worden ingezet al naar gelang het virus zich zal ontwikkelen. Nederland heeft het festival in 2019 gewonnen en we hebben dus de twijfelachtige eer om twee jaar lang de laatste winnaar van het Eurovisie Songfestival te zijn. om die reden zal het festival, evenals men vorig jaar van plan was, vanuit Rotterdam komen.
Er doen dit jaar 39 landen mee, Armenië heeft afgezegd omdat zij geen geschikte kandidaat konden vinden en Wit Rusland is gediskwalificeerd omdat het land een lied wilde afvaardigen die zich spottend uitliet over de democratische protestbeweging in dat land die protesteren tegen dictator Aleksandr Loekasjenko. De band, Galasy ZMesta, die was afgevaardigd zijn fervente aanhangers van hun dictator, maar daarvoor is dit festival niet. Een nieuw voorstel van hun kant was ook tegen de regels om zich op het festival politiek uit te laten.
Over regels gesproken, er is dit jaar een nieuwe regel van kracht waar ik zo mijn bedenkingen over heb. Het is altijd zo geweest dat alle vocalen die te horen zijn live gezongen moesten zijn. Sinds de afschaffing van het orkest in 1999 en de muziek allemaal playback is, is de zang het enige wat live is. Maar dit jaar is die regel losgelaten, de leadvocalen moeten nog steeds live zijn, maar de backings mogen op de band staan. En daar waar er een regel is dat er slechts zes uitvoerenden op het Eurovisiepodium mogen staan, is er voor het gebruik van de backings op band geen limiet, m.a.w. het voltallige Volendams Operakoor zou als backings kunnen fungeren.
Een teloorgang in mijn opinie, hoewel het geen verplichting is, als een land de backings live wil laten meezingen is dat toegestaan, maar toch. In Zweden werd er bij hun voorrondes al langer gebruik van gemaakt, en dat maakte dat o.a. Eric Saade met zijn 'Popular' in 2011 bij de Zweedse voorronde zoveel beter klonk dan op het daadwerkelijke Eurovisie Songfestival (clipje voorronde en clipje eurovisie). Hoor de verschillen, het echt compleet live gezongen met live backings is niet slechter maar echter.
De EBU deelt mee dat het vooralsnog een proef betreft en enkel voor 2021 geldt, en werpen op dat het de delegaties verkleind en daardoor kostenbesparend werkt. In dat licht denk ik meteen aan Italië 1984 waarbij drie operazangeressen als backings fungeerden bij het liedje 'I Treni Di Tozeur' en op 2:38 slechts één regel tekst te zingen hadden (clipje). Maar de dames waren wel heel de week aanwezig. Dus, ja, ik snap het aan de ene kant ook wel.
Maar voor iets wat zich een SONGfestival noemt vind ik stemmen op een band, van enkele backings, de hoofduitvoerende zelf om het voller te laten klinken tot voltallige koren eigenlijk not done en het begin van het eind. Op deze manier zijn we nog één stap verwijderd van het inzenden van videoclips.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten