donderdag 22 april 2021

Toen was geluk... #85

Onderstaande foto kwam ik tegen in een Facebook groep over Den Haag en ik werd meteen terug gekatapulteerd in de tijd. Met dit soort dames was mijn jeugd gelardeerd, tantes, buurvrouwen en ja ook mijn moeder. Die jurkjes, die kapsels, let u ook even op die enorme handtas naast de stoel bij de dame vooraan, de manier hoe de armen en handen werden gehouden, want er werd gerookt in die dagen, gewoon in huis! 

Dat was bij ons thuis ook de gewoonte. Het is een bekend verhaal wat steeds zo rond mijn verjaardag weer werd opgediept. Omdat ik een maand te vroeg werd geboren, heb ik de eerste zes weken van mijn leven in de couveuse doorgebracht, daarna mocht ik naar huis. Mijn moeder sprong voorzichtig met dit kwetsbare kind om, dus in plaats van dat zij met mij op controle ging bij de dokter, liet ze hem thuis komen. Zo kwam hij een keer terwijl buurvrouw tante Stien op visite was en er werd natuurlijk flink gerookt. Het eerste wat de dokter deed was de deuren naar het balkon openen: "Het kind ligt in een rookgordijn!" uitroepend. In die dagen werd roken nog helemaal niet als iets gevaarlijks, laat staan dodelijks gezien. Dat ik er überhaupt nog ben. 

Daarnaast de keurige maar sobere inrichting,  de gaskachel, centrale verwarming was iets voor de nieuwbouw. Ik meen iets van een Tomado-rekje te zien, en het bloemstukje achter zijn volgens mij anthuriums, die zag je veel in de jaren zestig en zeventig. Op de salontafel van dit gezellig samenzijn vanzelfsprekend een grote glazen asbak en glaasjes drank. Geen smartphones, dat was science fiction. Het zou zomaar kunnen zijn dat in dit huishouden niet eens een telefoon aanwezig was. 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten