woensdag 21 april 2021

Plateau

Terwijl de ziekenhuisopnames sinds vier maanden niet zo hoog zijn geweest als nu, code zwart zelfs niet ondenkbaar is, besluit het demissionaire kabinet, tegen alle adviezen van hen die er verstand van hebben in, om te gaan versoepelen. Het coronabeleid was al vanaf het begin zwabberend en niet te volgen, maar deze beslissing met veelvuldig gebruik van het woord 'plateau', komt totaal uit de lucht vallen. Maar ik ben bang dat ik er misschien een klein aandeel in heb gehad.

Zoals u weet worden mijn blogs, behalve door extreem rechts, met graagte gelezen in het Haagse. 'Confrère, heb je de 'Aidan's World' van vandaag al gelezen? Het is weer mieters' is een veel gehoorde conversatieopener. Blijkbaar ook vorige week toen ik had gemeld hoe het er in winkels aan toegaat met de maatregelen van afspraken maken om over vier uur te komen winkelen. Dat zulks helemaal niet gebeurt en mensen al een afspraak kunnen inplannen voor over een kwartier of gewoon voor de deur staan. Ik werd gebeld door de secretaresse van Mark Rutte die me doorverbond met haar baas. 'Meneer Aidan, Mark Rutte hier, dat wat u schreef over die winkels, dat heeft u toch overdreven, dat kan toch niet waar zijn?' Ik vertelde hem hoe het in het echt werkt. 'Maar dan komen mensen natuurlijk wel alleen?' 'Nou....' antwoordde ik. De verbouwereerdheid in zijn stem verbaasde en ontroerde me tegelijkertijd. De schat had geen idee. 'Ik ga daar onderzoek naar laten doen, wat voor mensen dat zijn' zei hij strijdlustig. 

Later belde hij me terug. Als ik de terrassen weer open, meneer Aidan, gaat u daar dan meteen heen? 'Zie ik zo bleek, meneer Rutte? beantwoordde ik zijn vraag met een wedervraag. 'Ik hou voorlopig nog laag profiel'. 'Heel verstandig', reageerde hij tevreden. 'Dat dacht ik ook wel, de resultaten van het onderzoek geven aan dat mensen die vanaf maart, bij de eerste zonnestralen, al riepen om het openen van de terrassen, zij die zonder afspraak met meerdere komen winkelen, avondklok en maatregelen negerende feestvierende voetbalsupporters en mensen die, omdat ze niet zelf zijn geconfronteerd met het virus of dierbaren op hun buik aan de beademing hebben zien liggen, menen dat 'het wel meevalt' blijken vrij veel overeenkomsten te hebben', zo ging hij verder. 'En met die mensen wil ik wel een risico nemen' zei hij. 'Al eerder hebben we gezien met die Field Lab's en die vakantie naar Rhodos en binnenkort naar Gran Canaria, dat bepaalde mensen gevoelig zijn voor externe impulsen en dan niet meer hun gezonde verstand gebruiken. Wij vinden dat een geniale test. Iets met kaf en koren, zo u wilt'. 

Ik schrok er wel van. Ik vertelde hem dat de cijfers nog helemaal geen ruimte geven voor versoepelingen, dat het RIVM en consorten daar heel duidelijk over zijn en dat het toch niet kan zijn dat een blogje van mij reden is om zo'n onverantwoorde beslissing te nemen. 'Toch wel, meneer Aidan, toch wel, zolang mensen als u, en dat zijn er veel meer dan u denkt, maar niet in die gekte meegaan durf ik het aan. Ik ga het hebben over balanceren, dat we niet met 0-risico uit de pandemie gaan komen, en ik vind 'plateau' tegenwoordig zo'n fijn woord. En omdat ik van een gebbetje hou zal ik zeggen dat winkelen zonder afspraak kan, maar dat men alléén moet komen, ik zal mijn lachen proberen in te houden, nu ik weet dat vrijwel niemand zich er aan houdt. Maar dat is dan een knipoogje naar u, meneer Aidan, van wederzijds begrip'. 

Dus lieve mensen, ik was nogal overdonderd door de plotselinge wending van de visie van het demissionaire kabinet, vooral omdat het zoals het er nu naar uitziet mede door mijn blogje komt. En nee, ik was mijn handen niet in onschuld, maar ik heb, zoals u kunt lezen, geprobeerd het uit z'n hoofd te praten, het is me helaas niet gelukt. Aan de andere kant, als hij al geen oren heeft naar mensen met echt verstand van zaken..... Ik kan u alleen maar de raad geven om niet als een bende lemmingen door de winkelstraten te rennen of en masse op terrassen te gaan zitten, de mensen in mijn inner circle zullen het, zoals Mark al opmerkte, niet doen, die zijn wel wijzer, maar u die dit bij toeval leest en het wel van plan was, denk nog eens goed na, een volgende piek is niet ver weg.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten