maandag 17 mei 2021

Eerste voorronde Eurovisie Songfestival 2021 deel 1

Morgen is de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival. Er doen 16 landen aan mee waarvan er 10 doorgaan naar de finale aanstaande zaterdag. Vandaag neem ik de eerste 8 landen onder de loep.

Litouwen
Aantal deelnames: 20
Overwinningen: 0
Discoteque - Roop

Wat een heerlijk begin van het festival na een jaar gedwongen te hebben moeten overslaan. Je kunt niet niet vrolijk worden van deze bijdrage. Je moet het festival ook niet te serieus nemen, hier een knipoog, daar een beetje camp en de charismatische zanger Vaidotas Valiukevičius van Roop doet de rest. Dit zou zomaar de eerste overwinning voor Litouwen kunnen zijn, het zal zeker hoger eindigen dan hun hoogste positie tot nu toe, de zesde plaats in 2006.

Slovenië
Aantal deelnames: 25 
Overwinningen: 0
Amen - Ana Soklič

Dat wat het laatst heeft gewonnen is altijd een inspiratie voor landen om met iets soortgelijks te komen. Dit is een slap aftreksel van Duncan's 'Arcade' en ik kan er persoonlijk geen punten voor geven. Vleesch noch visch, saai en inspiratieloos. Zou gewoon in deze voorronde kunnen blijven steken.

Rusland
Aantal deelnames: 22 
Overwinningen: 1 (2008)
Russkaya Zhenshchina - Manizja Sanginn

Russische rap met wat Engels er doorheen wat zo slecht verstaanbaar is dat Manizja zich die moeite had kunnen besparen. Een 'powervrouw'- song om maar eens een jeukwoord te gebruiken. 'Iedere Russische vrouw moet weten dat ze sterk genoeg is om door een muur heen te breken'. O zo, dat u het even weet. Dit alles in een wat fragmentarisch lied met wel een lekker ritme. Met Manizja's gezichtsuitdrukkingen is niets mis, zo weten we in ieder geval dat ze het meent.

Zweden
Aantal deelnames: 59 
Overwinningen: 6 (1974, 1984, 1991, 1999, 2012, 2015)
Voices - Tusse

Naar de Zweedse inzending wordt steevast uitgekeken, het land komt na gedegen voorrondes vrijwel altijd met iets goeds. Het Eurovisie Songfestival heeft zelfs dat wat Zweden in de voorrondes al jaren doet, de backings op band in plaats van live, indien gewenst, overgenomen. Tusse zal er blij mee zijn, zijn lied leunt op de backings. Het is weer een lekker in het gehoor liggend nummer, alleen, ik kan mijn vinger er niet opleggen maar bepaalde passages in het lied komen me heel bekend voor. Dit stroomt moeiteloos door naar de finale.

Australië
Aantal deelnames: 5
Overwinningen: 0
Technicolour - Montaigne

Montaigne ziet eruit of ze zo de set van 'Lord Of The Rings' is afgelopen, dat is dan ook het enige leuke aan deze bijdrage. Wat een afschuwelijk lied. Ik kan heel slecht tegen zo'n overslaande stem, staat voor mij gelijk aan met nagels over een schoolbord krassen. Ik vul de nootjes nog maar eens bij. 

Noord Macedonië
Aantal deelnames: 19
Overwinningen: 0
Here I Stand - Vasil Garvanliev

Een gedragen ballad in de oude traditie, waarbij een groot live orkest zo mooi zou hebben geklonken. Zou zomaar uit een Disneyfilm kunnen komen met Vasil als Disneyprinsesje. Zijn stem is prachtig en zijn uitstraling één en al vriendelijkheid. De backings zijn hier ook prominent aanwezig en ik hoop maar dat zij in ieder geval te zien zijn omdat op enig moment zij de enigen zijn die we horen. 

Ierland
Aantal deelnames: 53
Overwinningen: 7 (1970, 1980, 1987, 1992, 1993, 1994, 1996)
Maps - Lesley Roy

Ik word er een beetje onrustig van, het komt op mij wat overgeproduceerd en druk over, tandje minder had best gekund. 

Cyprus
Aantal deelnames: 36
Overwinningen: 0
El Diablo - Elena Tsagrinou

Cyprus komt met een eigen variant op Lady Gaga, het liedje heeft ook wat overeenkomsten met Gaga's hit 'Bad Romance'. Het zal het jongere kijkerspubliek zeker bekoren en het klinkt ook heel leuk en aanstekelijk. We zien Elena vast zaterdag nog eens terug.

Morgen de andere acht landen van de eerste halve finale.

Roop

Vasil Garvanliev

Elena Tsagrinou










Geen opmerkingen:

Een reactie posten