vrijdag 7 mei 2021

Sneeuwwitje

Het sprookje 'Sneeuwwitje' kunnen we de jeugd van nu niet meer aandoen, of woorden van gelijke strekking las ik ergens als kop. En ik snapte het direct, het eeuwenoude sprookje is in een tijd geschreven toen men er andere normen en waarden op nahield, en ook toen het verhaal werd geverdisneyseerd in 1937 was het een andere tijd dan nu. De huidige tijd waarin scheiden en weer een nieuwe relatie opstarten eerder regel dan uitzondering is en kinderen dus geconfronteerd worden met één of meerdere stiefouders had men vroeger nooit kunnen voorspellen. 

Dus ik ging ervan uit dat de egocentrische stiefmoeder uit het verhaal die zo jaloers is op de schoonheid van haar stiefdochter dat ze een huurmoordenaar in de arm neemt om het kind te vermoorden in deze tijd met zoveel stiefouders echt niet meer kan. In de tijd dat het sprookje werd geschreven was dat een bijna niet voor te stellen scenario voor de kinderen, maar thans is het niet meer te verkopen om stiefouders zo neer te zetten. Maar ik had het mis, in dit gruwelijke gegeven uit het sprookje ziet men niet het geringste kwaad voor de tere kindertjes van nu.

Nou, dan zal het toch zeker het kraken van een woning zijn door de hoofdpersoon op het moment dat de zeven mijnwerkers die er wonen niet thuis zijn. Ze verschaft zich onrechtmatig toegang tot de woning en zit aan al hun spullen en slaapt in hun bedden. Dat is wel een heel slecht voorbeeld voor de jeugd. Maar ook daar ging het niet over. 

Nee, het ging over het moment dat Sneeuwwitje in haar kist ligt, vergiftigd door haar stiefmoeder, en dat kan ook gerust door de beugel, maar waar men de kinderen absoluut niet aan wil blootstellen is aan de passage dat de prins Sneeuwwitje een kus geeft waardoor ze uit haar coma ontwaakt. Coma ja, want hoewel ze was doodverklaard bleek ze dat niet te zijn. Bijna was het kind levend begraven, maar door de kus is dat voorkomen. Maar dit alles wordt overruled door het feit dat ze geen toestemming kon geven voor de kus omdát ze in coma lag en men nu dus bang is dat er kinderen zijn die eenmaal volwassen verkrachtend en rampokkend door het leven gaan omdat ze denken dat dit, mede door deze scène in het sprookje, normaal is.

U zult geneigd zijn aan mijn verstand te twijfelen na het bovenstaande gelezen te hebben, maar dit is heus de conclusie van twee recensenten van één van de grootste kranten van de Amerikaanse westkust, de San Francisco Chronicle. Dit naar aanleiding van een recensie over een nieuwe Disneyattractie. Een soort Fata Morgana waarin aan het eind van de rit men het moment ziet dat de prins Sneeuwwitje wakker kust. Er is weinig 'happily ever after' als de prins het mokkel gewoon laat liggen in haar coma en de zeven kleine mensen wiens huis zij gekraakt heeft haar dus zouden begraven denkend dat ze was overleden.

Hou op met me hoor! Er kan ook te ver worden doorgeschoten in alle zogenaamde gevoeligheden. 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten