donderdag 27 mei 2021

Special

Het zijn maar twee seizoenen van elk acht afleveringen die slechts 12 minuten tot 34 minuten  lang zijn, 'Special', een serie op Netflix. Het gaat over Ryan Hayes, gespeeld door Ryan O'Connell die een lichte vorm van hersenverlamming heeft en daarnaast ook gay is. Dubbel gehandicapt dus (Cabaret. En ja, ik mag dat zeggen). Het is geïnspireerd op het boek van Ryan, 'I'm Special And Other Lies We Tell Ourselves'. Waarin hij kond doet van zijn leven met hersenverlamming. De verhaallijn van Ryan Hayes is dus ook precies het verhaal van Ryan O'Connell. Inclusief het feit dat hij zijn hersenverlamming verzwijgt en doet alsof zijn handicap is veroorzaakt door een auto ongeluk. Er is nog gezocht naar iemand die hem kon spelen, maar om bugettechnische redenen speelt Ryan gewoon zichzelf.

En terecht, want wat een geweldige persoonlijkheid. Zelden heb ik iemand gezien met zo'n innemende lach. Naast schrijver van het boek en de serie en het spelen van de hoofdrol is Ryan ook één van de producers naast o.m. Jim Parsons (Sheldon Cooper uit 'The Big Bang Theory'). We leren Ryan kennen als hij bij zijn overbezorgde moeder woont. Hij gaat werken als stagiair bij Eggwoke en raakt daar bevriend met zijn collega Kim. Ook zien we hem zijn eerste stappen op het liefdespad zetten en hoe hij steeds meer met vallen en opstaan (soms letterlijk) zijn eigen pad in het leven kiest. 

Het is een comedy, maar wel één die op luchtige wijze zware of tot voor kort (zeker in Amerika) onbespreekbare onderwerpen aankaart. Ik raad u deze serie van harte aan. Er komen zoenende mannen in voor en zo nu en dan een billenpartij, maar u als mijn wereldse lezers bij wie inclusiviteit en diversiteit hoog in het vaandel staan, zullen daar niet van verblikken of verblozen. 

Ryan O'Connell

Ryan O'Connell met Jessica Hecht (Karen Hayes, zijn moeder)
en Punam Patel (Kim Laghari zijn collega en vriendin).



Geen opmerkingen:

Een reactie posten