zondag 23 mei 2021

Omringd door lieverds

U bent gewend bij de zondagse blogjes van dit jaar aan alle verbazingwekkende acties en gebeurtenissen van de week ervoor die mij doen uitroepen: 'ik ben omringd door gekken'. De begrijpende lezer leest naast de verbazing ook de ironie erin, want iedereen doet maar wat in het leven, u en ik ook, we hebben namelijk geen idee. U snapt ook dat in mijn directe omgeving ik veelal omringd ben door hele lieve, leuke en dierbare mensen. Afgelopen week bleek dat weer.

Ik ken twee mensen van onderhand, ik geloof, 62 en 63 jaar waarvan de één zich als een kind kan verheugen op zijn verjaardag, compleet met slapeloze nacht ervoor en het secuur bijhouden met wat hij van wie krijgt en wie hem een kaart heeft gestuurd en vooral wie dat niet heeft gedaan. Voor de ander staat iedere welgemeende felicitatie gelijk aan een persoonlijke aanval en voelt iedere ontvangen kaart als een messteek in het hart. Ik was vorige week jarig, en voor mij is het een dag als alle andere. Ik vier het niet, ik vind het niet zo'n prestatie om bij stil te staan omdat ik er niet zo heel veel voor hoef te doen, maar als mensen er op wat voor manier dan ook aan denken vind ik dat alleen maar lief en ontvang ik de felicitaties in dankbaarheid. Wordt het niet gedaan, is dat ook prima. Het is grappig hoe verschillend men met hetzelfde om kan gaan, van kinderlijk euforisch versus verbeten afwijzend tot positief meeverend.  

Dat we aan elkaar denken spreekt uit het feit dat naar aanleiding van mijn blogje over het net naast de aankoop van een heteluchtfriteuse gegrepen te hebben, een lieve vriend mij op de hoogte bracht van een andere aanbieder en de friteuse voor mij besteld heeft. Vandaag haal ik 'm bij hem op en maken we er meteen een leuke middag en avond van. Een vriendin wist nog hoe heerlijk ik een bepaalde soort vond die ze op haar werk in de notenbar verkoopt zodat ze een royale hoeveelheid daarvan voor mijn verjaardag heeft opgestuurd. Weer een andere vriendin plande een picknick voor m'n verjaardag wat uiteindelijk een picknick thuis werd met een filmpje vanwege het weer, maar wat was het een leuke middag! En weer twee andere dierbare vrienden die weten dat ik van 'geplande spontaniteit' hou vroegen of er op mijn verjaardag als ze 'toevallig' in de buurt waren er misschien een bakje koffie klaar zou staan. Natuurlijk was dat zo en al pratend kwamen wij er achter dat zij in het bezit zijn van een betonboormachine waar ze zelfs mee om kunnen gaan. Ook al ken je mensen jaren blijken ze toch nog over onvermoede talenten te beschikken. Op mijn beurt kon ik hen weer verblijden met een middel om de gootsteen te ontstoppen wat zij nog niet kenden. Zo is het songfestivalavondje gisteren die we maanden geleden al hebben vastgezet uitgebreid met 's middags een douchestang ophangen.  

Zomaar wat voorbeelden van afgelopen week die al dan niet gerelateerd waren aan mijn verjaardag. Gewoon ervoor open staan zonder verwachtingen en verplichtingen.  Ook het bezoek aan mijn zus in haar nieuwe woning was geweldig, samen kunnen we dan weer eens kletsen over vroeger en onze ouders en zo een klein tripje down memory lane maken. Fijne momenten. 

Voor mij is het weten dat ik omringd ben door lieverds ook genoeg, de voor mij dierbare mensen wonen nogal verspreid over het land, nee, de wereld. Naast mijn eigen woonplaats gaat het van Den Haag en Rotterdam naar Almere en Brabant tot zo ver als Engeland en Canada. U begrijpt dat elkaar veel zien vaak niet binnen de mogelijkheden ligt, zeker niet als er eens een pandemie over de wereld raast. Maar ze zíjn er en middels de moderne communicatiemiddelen houden we evenwel contact en daar waar (weer) mogelijk proberen we een date in te plannen. 

Omringd door gekken? Absoluut, ook afgelopen week zijn er weer zaken gepasseerd waarvan ik in totale verwondering geraak, maar bovenal ben ik gezegend met het feit dat ik omringd ben door lieverds. Jullie weten wie jullie zijn en ik ben heel blij met jullie ook al zien we elkaar niet wekelijks of maandelijks. Sommigen heb ik zelfs, mede door de pandemie, al meer dan een jaar of soms jaren niet gezien. Maar we pakken de draad meteen weer op als we malkander weer zien. Dat kunnen wij. 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten