woensdag 19 mei 2021

Tweede voorronde Eurovisie Songfestival 2021 deel 1

Gisteren hebben we gezien dat Azerbeidzjan, België, Cyprus, Israël, Litouwen, Malta, Noorwegen, Oekraïne, Rusland en Zweden door zijn naar de finale aanstaande zaterdag. Morgen is de tweede halve finale waaraan 17 landen deelnemen, waarvan er ook weer 10 doorgaan naar de finale aanstaande zaterdag. Vandaag de eerste 9.

San Marino 
Aantal deelnames: 10
Overwinningen: 0
Adrenalina - Senhit & Flo Rida

Ook San Marino haalt de etnische dansbeat van stal met Senhit en rapper Flo Rida. Klinkt leuk en vrolijk, beetje repetitief, maar de wijze waarop Senhit 'adrrrenalina' uitspreekt alleen al vind ik punten waard. Meanwhile, maar liefst elf (!) componisten en schrijvers hebben aan dit nummer gewerkt. 

Estland 
Aantal deelnames: 25
Overwinningen: 1 (2001)
The Lucky One - Uku Suviste

Mancandy met een rockballad, er zijn ergere dingen. Moet wel een beetje spetterend gebracht worden anders blijft het wat vlakjes. Pas op met tanden bleken, mensen. 

Tsjechië
Aantal deelnames: 8
Overwinningen: 0
Omaga - Benny Cristo

Omaga? Omaga, het is een verbastering van 'O my God'. Dat is natuurlijk leuk gevonden. Benny heeft een vrolijk gezicht en het liedje is uplifting, maar het heeft het naar mijn idee net niet. Het ritme ligt niet helemaal lekker in het gehoor. Ben benieuwd wat het gaat doen.

Griekenland
Aantal deelnames: 40
Overwinningen: 1 (2005)
Last Dance - Stefania Liberakakis

Lawaai, geschreeuw, gedoe. Ik kan niets muzikaals aan deze bijdrage ontdekken.

Oostenrijk
Aantal deelnames: 52
Overwinningen: 2 (1966, 2014)
Amen - Vincent Bueno

De oplettende lezer, en kijker gisteren, zal hebben opgemerkt dat er al een liedje is geweest met de titel 'Amen'. Dat klopt, Ook de inzending van Slovenië draagt deze titel, maar die heeft de finale niet gehaald. Ik weet eigenlijk niet of een dubbele titel al eerder is voorgekomen in de geschiedenis van het festival. Dit is duidelijk de betere 'Amen'. Vincent heeft een fijne stem en het nummer is krachtig en gevoelig tegelijk. 

Polen
Aantal deelnames: 22
Overwinningen: 0
The Ride - Rafał Brzozowkski

Leuk vrolijk niks aan de hand hitje uit Polen wat net zo makkelijk in de jaren 80, 90 en 10 mee had kunnen doen. Tijdloos missschien? Leve de autotune!

Moldavië
Aantal deelnames: 15
Overwinningen: 0
Sugar - Natalia Gordienko

Muziek van dit liedje is opzwepender dan de zang van Natalia, zo'n krakend kreuntje in die stem is dan wel modern heden ten dage, maar moet dat in elke zin? Maar overall niet verkeerd. 

IJsland
Aantal deelnames: 32
Overwinningen: 0
10 Years - Daði & Gagnamagnið

Ik heb het eerder gezegd en ik zeg het weer, je moet het Eurovisie Songfestival niet te serieus nemen, lachen mag. IJsland heeft dat goed begrepen en sturen de nieuwe lulligheid in, in de vorm van Daði en zijn vrienden. Dit zou zo uit de afschuwelijk slechte maar goed bekeken film 'Eurovision Song Contest: The Story Of Fire Saga' kunnen komen waarin het hele festival op de hak wordt genomen. De groepsleden hebben allemaal iets Paulien Cornelisse-achtigs, met een wat onverstaanbaar maar wel vrolijk liedje inclusief onhandige danspasjes. 

Servië
Aantal deelnames: 12 
(en 2 maal als onderdeel van de confederatie Servië en Montenegro in 2004 en 2005)
Overwinningen: 1 (2007)
Loco Loco - Hurricane

Oost Europese postorderdames zijn nooit ver weg van het Eurovisie Songfestival. Servië zendt de ondeugende zusjes van K3 met een dansbaar liedje waarin ze zichzelf aanprijzen als 'lief en aardig en meisjes die niet vragen om beloftes'. Zoals gezegd daar staan hele websites vol mee. 

Morgen de volgende acht deelnemers aan de tweede halve finale. 

Uku Suviste.

Daði & Gagnamagnið.

Hurricane. 











Geen opmerkingen:

Een reactie posten