donderdag 20 mei 2021

Tweede voorronde Eurovisie Songfestival 2021 deel 2

Gisteren de eerste negen kandidaten van de tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival van vanavond besproken, vandaag de volgende acht. 

Georgië
Aantal deelnames: 12
Overwinningen: 0
You - Tornike Kipiani

Een liedje vol verlangen uit Georgië, op een wat zeurende manier vertolkt door Tornike. Man up, bro!

Albanië
Aantal deelnames: 16
Overwinningen: 0
Karma - Anxhela Peristeri

'God gaat me dit niet vergeven' zo begint de rondborstige Anxhela haar lied. Het woord 'Karma' uit de titel komt geen enkele keer voor in de tekst, maar het is duidelijk dat ze heeft gelachen om iemand die het minder heeft dan zij en daar betaalt ze nu de prijs voor. Interessante bijdrage, mede door de authentieke muziek. 

Portugal
Aantal deelnames: 51
Overwinningen: 1 (2017)
Love Is On My Side - Black Mamba

Voor het eerst zal de inzending van Portugal in het Engels zijn, in al die 51 keer daarvoor bleef het land trouw aan de eigen taal, ook toen de taalregel was verdwenen, en vaak ook aan het eigen prachtige muzikale erfgoed. Zo niet deze keer, Engels dus en een popballad. Ik moet even wennen aan het tekenfilmfiguurstemmetje van zanger Pedro Tatanka. 

Bulgarije
Aantal deelnames: 12
Overwinningen: 0
Growing Up Is Getting Old - Viktoria Georgieva

Och wat vreselijk, tijd voor een plaspauze.

Finland
Aantal deelnames: 53
Overwinningen: 1 (2006)
Dark Side - Blind Channel

De Finse band Blind Channel maakt posthardcore. (Hard)rock op het festival, daar kijkt niemand meer van op. 'Steek je middelvinger op!' roepen ze ons aan, en niemand vertrekt een spier. Ik mag het wel, in Finland is hardrock en alle stromingen die daar vanuit voortvloeien zeer populair. Ik wil hen zaterdag best nog es zien. 

Letland
Aantal deelnames: 19
Overwinningen: 1 (2002)
The Moon Is Rising - Samanta Tina

Met enig geweld in haar vocalen brengt Samanta dit wat rommelige lied over de kracht van vrouwen. Prima hoor, maar soms is het wat over de top en dertien in een dozijn die teksten over 'powervrouwen'. Ik weet het, als we iets te zeggen hebben moet dat in je gezicht, maar dan niet daarna dagenlang mokken, hè, stoere chick dat je d'r bent. 

Zwitserland
Aantal deelnames: 60
Overwinningen: 2 (1956, 1988)
Tout l'Univers - Gjon's Tears

Vous plaisantez j'espère? Dit is gewoon 'Arcade' weer, maar dan in het Frans. Als achter beide nummers niet dezelfde schrijver en producent, Wouter Hardy, zou zitten, zou je zelfs aan een vorm van compositionele dieverij kunnen denken, nu is het gewoon herhaling van een eerder succes. We gaan zien of Europa zich voor de gek laat houden. Voorlopig staat deze inzending hoog in diverse polls. 

Denemarken
Aantal deelnames: 48
Overwinningen: 3 (1963, 2000, 2013)
Øve Os På Hinanden - Fyr & Flamme

Terug naar de jaren tachtig van de vorige eeuw, qua muziek en uitstraling van dit Deense duo. Ze kiezen voor Deens in plaats van Engels, en dat is prima, niet in de laatste plaats omdat het een tekst van likmevestje is. Grappig, leuk, maar ruim dertig jaar te laat. 

Voor alle deelnemers veel plezier en succes vanavond!

Anxhela Peristeri.

Blind Channel.

Fyr & Flamme. 












Geen opmerkingen:

Een reactie posten